horoszkóp

Allergiás, Asztmás, gyakran beteg?

2008.02.26. 11:09

Mesterséges Sóbánya -gyógyászati lehetőség légúti betegeknek és preventív megoldás egészségeseknek!

 

Az egészség és wellness új értelmezése

A XX. sz. végén robbanásszerűen megnőtt az allergiás, asztmás és egyéb felső és alsó légutakkal kapcsolatos megbetegedések száma, ami elsősorban az ún. „nyugati típusú életforma" terjedésének köszönhető, akárcsak a wellness térhódítása. A legújabb wellness trend preventív és általános egészségi állapotjavítás címén a speleo (sóbánya) -terápia alkalmazását szeretnénk bemutatni, amelyet már az ókori görögök is előszeretettel használtak kifejezetten hatékony megelőzési és kezelési módszerként. Mi köze a terápiának a sporthoz? Aki kicsit is foglakozik egészségével, sportol, fitness terembe jár, gyakran tapasztalja, hogy szívesen edzene úgy, hogy maximális teljesítményt nyújt, amellett hogy egészséges testi, szellemi egyensúlyban próbál élni. Ezt úgy lehet elérni a terápia segítségével, hogy maximalizáljuk a tüdő kapacitását, amely a mozgás és teherbíró-képesség egyik fő motorja. A légúti megbetegedések, köhögés, fulladás, allergia ugyancsak akadályoznak abban, hogy a kitűzött sportolási céljainkat elérjük.

Hatásos gyógymód, ha valaki felkeres egy természetes sóbányát, ahol csak mélyeket kell lélegezni, és máris jobban érzi magát. A természetes sóbányával az a gond: a legritkább esetben terem városokban.

A kutatók, tudósok már kidolgoztak egy olyan eljárást, amellyel a sóbánya-mikroklíma terápiát mesterséges körülmények között, speciálisan kialakított zárt helyiségben is megvalósíthatják. A módszer lényege és egyedülállósága abban rejlik, hogy egy különleges INDISO-SPELEO-GENERÁTOR segítségével modellezik a természetes sóbányák mikroklímáját, ahol a hatóanyag a természetes sóbányából való ionizált só, amit a kezelés során nem párologtatnak, így a levegő száraz marad, igen finom a klíma szemcseméret, és a légzés során nem tapad a beteg nyálkahártyájára. Nem irritál lélegzetvétel közben, ezért a hatóanyag elkerülhet a legkisebb hörgőcskékig a tüdőben, kivédve ezzel a korábban alkalmazott nedves terápiák hátrányait.

Hogyan is képzeljünk el egy ilyen kezelőhelyiséget? Mire van szükség? A Budapesti Sportkórház égisze alatt, az EU által elfogadott irányelvek szerint működik INDISO rendelő relaxációs központként, ahol odafigyelnek a betegekre. A gyerekeknek terápiás játszóházat hoztak létre, a felnőtteknek olvasó- és sakkszobát is berendeztek. Orvos szűrővizsgálat és javallat előzi meg. Ezt követően egy teljes kúra 10 vagy 20 kezelési alkalomból áll, függően a betegség krónikusságától, illetve a kezelés céljától. A terápia hatékonysága különösen kimagasló, a tüdőgyógyász és fül-orr-gégész kollégiumok támogatják alternatív megoldásként. Nemzetközi kutatások megállapították, hogy a felnőtteknél 88-90 %, gyermekeknél 90-96 %-ban értek el jelentős javulást. A terápia eredményeképp elérhető a teljes, 100 %-os, tünetmentes gyógyulás!

A fentiekkel összefüggésben Dr. Tóth László fül-orr-gégész főorvost kérdeztük az INDISO-BÁNYA-TERÁPIA klinikai hatásairól:

- Kedves Dr. Úr, kifejtené néhány szóban, hogy mely megbetegedések esetén javallott a kúra alkalmazása? Van-e ellenjavallat?

Összességében olyan betegeknek és egészségeseknek ajánlott a terápia, akik meg szeretnének szabadulni krónikus, gyakran gyulladás okozta légúti panaszaiktól, köhögésüktől, állandó betegeskedésektől és ellenállóbb, teherbíróbb és egészségesebb szervezetet szeretnének. Részleteiben: asztmásoknak, allergiásoknak, szénanátha, Krupp, légcsőhurut, hörghurut, arcüreggyulladás, légúti gyulladásos betegségek, bőrproblémák esetén, dohányosoknak, teljesen egészséges városlakóknak preventív immunerősítésnek, sportolóknak teherbíró képesség fokozónak. Abszolút ellenjavallatot csak az akut fertőzések, a kifejezett súlyos magas vérnyomás, valamint az egyéb cardiovascularis dekompenzációs állapotok jelentenek.

- Hogyan néz ki a terápiás hatásmechanizmus?

A páciens belélegzi a száraz hatóanyagot, amely azonnal eljut a legkisebb hörgőcskékbe, illetve az egyéb légjáratokba is. Ott elolvad, magához vonzza a szennyeződéseket, amelyeket a beteg később felköhög, illetve a véráram metabolikus folyamatai során a szennyeződés elhagyja a szervezetet. A kezelés minden légúti gyulladásos betegség (valamennyi alsó és felső légúti, asztmatikus, bronchiális, hurutos vagy allergiás) alapját, a gyulladást szünteti meg a vírusok, baktériumok elpusztításával, vagyis visszaállítja az egészséges állapotokat!

- Miben nyilvánul meg a betegek egészségi állapotának a javulása?

A terápia eredményeképp általánosan helyreáll a hörgők tónusa, javul a légzés, légzésfunkció, ami a szervezet egyéb szisztémáinak normalizációjához vezet. Az immunerősítő faktor révén negyedére csökken a betegnapok száma, a szervezet ellenállóbb lesz! A kifejezetten asztmás, Kruppos problémákkal küzdők esetében megszűnik a hörgőgörcsöt kiváltó gyulladás, a hörgők légátjárhatósága normalizálódik, megszűnnek a rohamok.

Allergiás panaszok esetén normalizálódik a vérben az allergiás tüneteket kiváltó IgE-, valamint Hisztamin-szint, effektív nincs, ami kiváltsa a tüneteket. Allergiás rhinitisnél lényegesen javul az orrlégzés, megszűnik az orrnyálka duzzanat. Hurutos problémáknál a köpetoldó hatás révén a gyökereinél szüntetjük meg a problémát. Egyszóval a beteg klinikai állapota javul! Sportolóknál a tüdőkapacitás maximalizálásának köszönhetően maximális teherbírás és teljesítőképesség érhető el.

Kipróbáltuk! Mivel párom sokunkhoz hasonlóan gyermekkora óta vissza-visszatérő asztmás rohamokkal és allergiával küzd, úgy döntöttem, elviszem a terápiára, és vele együtt kipróbálom a kúrát. A rendelő előtt izgatottan toporogtunk mindketten. Kedves, fiatal pár fogadott minket. A helyiség nem kifejezetten rendelőre emlékeztetett: fehér falak mindenütt, patyolat tisztaság, hangulatos fénymegoldások és kellemes érzés. Letettük táskáinkat, és elindultunk a "bánya" felé.
 - Nem fogja csípni a szemem? Mi lesz ha rosszul érzem magam? - kérdeztem felnőtthöz nem túl méltó módon, de Ádámék csak mosolyogtak.
- Nagyon jól fogod magad érezni! - mondták, és megpróbáltam hinni nekik.
A felnőtt szobába toppanva rozsdamentes acélból készült asztalokat és hófehér székeket pillantottam meg. És a szobát ellepő fehér - leginkább ködre emlékeztető - sót. Mindannyian leültünk, és a számban, torkomban, nyelőcsövemben éreztem a sós levegőt. Valóban nagyon kellemes érzés volt, hasonló a tengerparton tett sétákhoz - persze, a tenger morajlása nélkül. Nem csípte a szemem, sem a bőröm. Pár perc alatt annyira megszoktam a levegőt, hogy már bántam, hogy hamarosan letelik az egy óra. A kúra végén elköszöntünk, és csak másnap találkoztunk ugyanitt. Majd harmadnap, negyednap és így tovább.
A párom a kúra megkezdése óta nem volt rosszul, nem használja azokat a szteroidokat, amelyeket elvileg naponta szednie kellene. Mindketten köhécselünk, és olykor orrot fújunk, s a szervezetünk folyamatosan tisztul. A terápia valóban működik, mellékhatások nélkül és végre napok, hetek és remélhetőleg majd évek telnek el úgy, hogy páromnak és a kúra jövendőbeli résztvevőinek nem kell többé gyógyszerekhez nyúlnia.

Információ, időpont: INDISO Kft.

Rendelő: Országos Sportegészségügyi Intézet

1123. Budapest, Alkotás u. 48.

Tel/ Fax: +36/1/789-8270

Mobil: 06 70 317 6959

http://www.indiso.eu/, info@indiso.eu