horoszkóp

12 szerencsés egy két napos dinókutató-kalandtúrán

2007.10.29. 10:11

A Magyar Természettudományi Múzeum nagysikerű Patagónia óriás dínói c. kiállításának nyereményjátéka keretében a belépőjegyet váltott vendégei közül 12 szerencsés részt vehet egy 2 napos dinókutató-kalandtúrán. A Patagónia óriás dinói című kiállításon láthatók Argentína legnagyobb és legősibb dinoszauruszai.

A mongóliai csontvázak, az őshüllők angol-japán robotmodelljei és a kínai tollas dinoszauruszok után a dél-amerikai dinoszauruszok vendégeskednek a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállításon 14 különböző - a nagyközönség előtt mindeddig szinte ismeretlen, és a szakemberek által is csak kevéssé ismert - őslény csontváza és rekonstrukciója már csak november közepéig látható.

Argentína területén még ma is felbecsülhetetlen értékű leleteket találnak. Több mint 50 dinoszaurusz fajt határoztak eddig meg, melyek a világon talált fajok 10 %-át teszik ki.

Az elmúlt idők egyik legfontosabb felfedezéséről értesült a világ, miszerint új dinoszaurusz- faj csontvázára bukkant Patagóniában brazil és argentin paleontológusok egy csapata. A csapat tagja Jorge Calvo, a Comahue-i Állami Egyetem paleontológiai központjának és a Barreales-tavi Paleontológiai Központ igazgatója, aki egyébként több olyan csontváz feltárásában is részt vett, amelyeket a Patagónia óriás dinói c. kiállításon láthat a közönség. Calvo a Budapesten látható kiállításra kölcsönözte a 70 cm-es Megaraptor namunhuaiqui karmot, amely a valaha megtalált egyik legnagyobb raptorkarom.

A kiállítás tárlatában látható különlegességeket, mint az ezidáig talált legnagyobb testű szárazföldi húsevőt, a 8 tonnás Giganotosaurus (14 méter hosszú), mely méreteivel felülmúlja még a filmekből ismert nagy favoritot, a Tyrannosaurus méreteit is. Itt látható a még nagyobb méretekkel büszkélkedhető növényevő, a 17 méter hosszú Rebbachisaurus.

Az argentin dinoszauruszokból létrehozott eddigi legátfogóbb kiállítás 14 teljes dinoszaurusz-csontváza mellett, interaktív elemek, játékos bemutatók, dinó-fészkek, megkövesedett dinó-tojások fokozzák az élményt.

Az argentin óriások árnyékában a múzeum kiállítja azoknak a méreteiben szerény, ám rendkívül érdekes és értékes őshüllő-leleteknek egy részét is, amelyeket az elmúlt évek során tártak fel a fiatal és határtalanul lelkes kutatók a Bakony területén.

November 3-án a Magyar Tudomány Napja keretében személyesen is találkozhatnak a látogatók a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció tagjaival. A kutatócsoport tagjai mesélnek az általuk felfedezett egyedülálló lelőhelyről és az ott feltárt, rendkívül érdekes és értékes őshüllő-leletekről. Az érdekes előadások mellett színes programok is várják a kedves látogatókat. A program ingyenes.

A kiállításra november 3-ig belépőjegyet váltott vendégek között kisorsolásra kerül fődíjként, 3 db 4 személyes, 2 napos utazás az ausztriai Styrassic Parkba, valamint 2 szerencsés nyertes részt vehet egy wellness hétvégén a négycsillagos zalakarosi MEN DAN wellnesshotelben. Ezen felül a Magyar Természettudományi Múzeum 2008-as kiállításaira szóló 10 db éves bérlet is kisorsolásra kerül.

Torino (Olaszország), Aurora (USA) után most Budapesten látható Patagónia óriás dinói című világkörüli vándorkiállítás. Az ezidáig összesen több mint 1 millió látogatót vonzott kiállítás már csak november 19-ig látható a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Bővebb információ: http://www.dinok.hu/