horoszkóp

Szezám utca

2007.02.08. 11:57

A világ legnépszerűbb gyermekműsorának új sorozatai magyar nyelven láthatók a Minimax csatornán. A méltán világhírű sorozatot számos Emmy-díjjal jutalmazták és több mint 1000 tanulmányban bizonyították, hogy fejleszti a gyerekek képességeit. A Minimax csatornán decembertől szombat és vasárnap délelőttönként a Szezám utca című blokkban a legújabb epizódokat ismerhetik meg a magyar gyerekek és szüleik. A Játsszunk a Szezám utcában!, az Elmo világa és a Világjáró Grover játékosan mutatja be a felnőttek világát egy gyermek szemén kersztül.

A Szezám utca indulásakor forradalmi változásokat hozott a televízió és a gyermekek kapcsolatában, és a szórakoztatva oktató televíziós műsor világszerte elismert mintapéldájává vált. A sorozat humoros és játékos formában tanítja a gyerekeket a helyes viselkedésre, több szinten fejleszti képességeiket. Szereplőit imádják a gyerekek, szülők. A pedagógusok, pszichológusok pedig nagyra értékelik, hiszen fejleszti a gyerekek kognitív és társas képességeit, valamint jó hatással van a kreativitásukra és problémamegoldó képességeikre is. A felnőttek számára is érdekességet nyújt, hiszen egy hároméves gyerek szemével láthatják a világot.

Dr. Kósa Éva véleménye szerint a sorozat alkalmas arra, hogy a szülőt segítse a pszichológiai kutatások alapján fontosnak ítélt orientáló szerepében, kétféle módon is. Egyrészt a szülők is lelkes nézői lehetnek a sorozatnak, ami megváltoztathatja a családok TV-vel kapcsolatos véleményét és használati szokásait. Másrészt elősegítheti a bizonyítottan pozitív hatású együttnézést, és alkalmas arra, hogy a szülő a médiahasználat tiltása helyett megfelelő, életkornak való és fejlesztő hatású programot javasoljon gyerekének, elősegítve ezzel a szelektív médiahasználat kialakítását.

Szombat és vasárnap délelőttönként a Minimax csatornán 45 perces blokkokban a következő sorozatok egy-egy részét nézhetik meg a gyerekek: Játsszunk együtt Szezám!, Elmo világa és Világjáró Grover.

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy a régióban egyedülálló módon a Minimaxnak sikerült megszereznie a Sesame Street sorozatainak vetítési jogát, hiszen ezt a kiváló programot általában csak közszolgálati televíziók "engedhetik meg maguknak". A sorozat epizódjait minden országban szinkronizáljuk, ami több hónapos előkészületi munkát igényel. Hatalmas kihívást jelentett megtalálni az eredeti hangokhoz leginkább hasonló szinkronhangokat, országonként 13 szereplőre készítettünk 3 hangos, többfordulós castingokat. A szinkronváltozatok elkészítésére több mint 150.00 EUR összeget költünk el. Bízunk benne, hogy ezek a kedves és szórakoztató figurák itthon is nagy népszerűségnek örvendenek majd mind a gyerekek, mind pedig a szülők körében. Továbbra is azon dolgozunk, hogy igényes és értékes műsorokkal örvendeztessük meg a gyerekeket és szüleiket"- mondta Radóczy Katalin, a Minimax programigazgatója.

Az óvodások miközben a Játsszunk a Szezám utcában! sorozatot nézik, a képernyő előtt játszhatnak a Szezám utcából jól ismert barátaikkal. A sorozat interaktív játékai a gyerekek társas, érzelmi és szellemi képességeit fejlesztik, és remek előkészületet jelentenek az iskolás évekre. A szereplők dalai és vicces párbeszédei pedig arról gondoskodnak, hogy a tanulás jó hangulatban és könnyebben menjen a kicsiknek.

Elmo, a világ legismertebb bábjának főszereplésével készült Elmo világában a gyerekek minden egyes részben egy-egy témával ismerkedhetnek meg. Így például megtanulhatják, hogyan kössék be  cipőjüket, vagy megtudhatják, hogy az emberek miért találták ki a cipőket. A sorozat fejleszti a gyerekek értelmi és társas képességeit, és a saját környezet felfedezésére buzdítja a gyereket, úgy, hogy közben kreativitásukat és fantáziájukat is megmozgatja.

A Világjáró Grover gyereknek szóló ismeretterjesztő utazási műsor. A kicsik Grover segítségével megismerhetik, hogyan élnek a gyerekek a világ más tájain. Megtudhatják például, hol fekszik Afrika, és hogyan élnek, dolgoznak az ottani emberek, vagy éppen Jordániában miből készítenek kosarakat, és hogyan néz ki a banánfa. A szellemi képességek fejlesztése mellett a gyerekek társas képességeit is pozitívan befolyásolja, megtanítja nekik, hogy mennyire sokszínű a világ és az emberek.

A Minimaxról:

A Minimax Magyarország egyik legkedveltebb televíziós gyerekcsatornája, 1999-től van jelen a hazai piacon. A televízió az elmúlt évek alatt Magyarország vezető gyermekcsatornájává vált, és a kelet-közép-európai régió gyermek-televíziós piacának meghatározó szereplője lett. A 4-12 éves korosztályt megcélzó csatorna a kezdetektől erőszakmentes rajzfilmekkel, tanítva szórakoztatja a gyermekeket napi 14 órán keresztül. A Minimax a televíziós csatorna mellett, magazinnal, honlappal és különféle gyermekrendezvényekkel gondoskodik a gyermekek színvonalas szórakoztatásáról. A klasszikus mesefilmek mellett, mint Andersen és Grimm meséi, olyan népszerű filmek futnak a csatornán, mint a Thomas, a gőzmozdony, Pingu és A rút kiskacsa és én.

További információt a http://www.minimax.hu/ oldalon talál.