horoszkóp

VAYA CON DIOS

2005.04.30. 11:23
A világhírű Vaya Con Dios először ad koncertet Magyarországon. Június 6-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az együttes legnagyobb slágerei, a "Time Flies" a Heading For a Fall", "Nah neh nah", "Don't Cry for Louie", "Puerto Rico" mellett felcsendülnek a legújabb album dalai is.
A Vaya Con Dios (spanyol kifejezés, jelentése: Isten Veled) története 1986-ban kezdődött. Az együttest Dani Klein énekes, Dirk Schoufs basszusgitáros és Willy Lambregt alapította. Első számuk, a "Just a friend of mine" teljességében megmutatta rajongásukat a spanyol zene és az akusztikus hangszerek iránt.

Az egyik alapító tag, Willy Lambregt kilépett az együttesből, így az első albumot már nélküle vette fel a csapat. Az első lemezen található "Puerto Rico" és "Don't Cry for Louie" slágerek még népszerűbbé tették az együttest. A második album méltó folytatása az elsőnek, olyan slágerekkel, mint a melankolikus "What's a woman" és a zenekar talán legismertebb száma a "Nah neh nah". A Vaya Con Dios zenéjében a spanyol flamenco zene keveredett a régi amerikai slágerekkel, a cigányzenével és a francia sanzonokkal.

1991-ben még egy alapító tag, Dirk Schoufs távozott az együttesből. Nem sokkal később Dirk meghalt kábítószer-fogyasztás okozta fertőzésben. Egy évvel később jelent meg az együttes következő albuma, mely messze a legszomorúbb az összes közül. A "Time Flies" lemezen a soul és a latin-amerikai népzene is éreztette hatását. A lemezt teljes egészében az énekes, Dani Klein írta. Nyilvánvalóvá vált, hogy az együttes valójában ő maga, a "végzet asszonya.

Az 1995-ben megjelent negyedik albumon nem változott drasztikusan a Vaya Con Dios zenei világa, ezúttal azonban az indiai és arab zene éreztette hatását a dalokon.

7 millió eladott lemez után Dani Klein úgy érezte, elfáradt, kimerült. 1996-ban visszavonult az aktív zenéléstől. A következő években utazgatott, ahogy ő mondta, a "saját életét élte". 1999-ben egy új együttessel, a Purple Prose-zal adott ki új albumot.

Dani Klein azonban visszatért a gyökerekhez, a Vaya Con Dios által képviselt zenei világhoz. Közel 10 éves szünet után 2004 októberében megjelent az együttes ötödik stúdióalbuma "The Promise" címmel. Természetesen a "The Promise" zenei világára is a különböző kultúrák zenéjének keveredése a jellemző, Dani Klein hangja pedig semmit sem változott az elmúlt évek alatt. A nagylemez érdekessége, hogy az eredeti Vaya Con Dios szerzemények mellett a zenekar feldolgozott több tradicionális világzenei számot is.

A zenekar az új lemezt nagyszabású turné keretében mutatja be. A koncertsorozat egyik állomása június 3-án este a Margitszigeti Szabadtéri Színpad lesz, így hazánkban is felcsendülnek a régi és új Vaya Con Dios dalok.