horoszkóp

Egészség és boldogság
az első lépésektől

2005.04.27. 15:43

Amikor a várva várt kiscica végre beköltözik otthonunkba,
valószínűleg azonnal belopja magát a család szívébe.
Az együtt töltött első napok, hetek boldogsága azonban nem
mindig felhőtlen, hiszen egy ilyen pici élőlényről gondoskodni
nem csupán öröm, de felelősség is.

Hogy cicája igazán otthon érezze magát, szüksége lesz egy-két dologra.

Mindenekelőtt érdemes kijelölni cicánk fekvőhelyét. Ez lehet a kisállatkereskedésekben kapható macskaágy, sima kartondoboz vagy kosár is, amely puha takaróval kibélelve, kényelmes, meleg kuckót biztosít kedvencünk számára.
Szükségünk lesz egy megfelelő műanyag macskakosárra is, ha cicánkkal utazunk, vagy éppen állatorvoshoz visszük.
Ha cicája kicsit nagyobb és már kijár a szabadba, érdemes nyakörvet tennie rá, az Ön nevével, címével és telefonszámával ellátva, hogy könnyebben hazajusson, ha netán elveszne.
A macskatartás fontos része a szobatisztaságra nevelés, amelyben eleinte egy kis segítséget igényel. Az alomtálcát mindig csendes helyre helyezzük, távol a macskaeledeltől és ügyeljünk a tisztaságára, mivel a macskák nem használnak koszos alomtálcát.
A kiscica mindig használni szokta az alomtálcát étkezés után, ezért ez a legjobb időpont arra, hogy az alomra tegyük. Az étkezések között érdemes figyelni a cicát, ha szimatol, karmolászik vagy a szoba sarkában kuporog, akkor valószínűleg cica WC-re van szüksége.
Ilyenkor tegye a kicsit az alomra, meglátja, gyorsan meg fogja tanulni, mire való, és kifejlődik benne az alomtálca használatának szokása.
Az első napokban csak vízzel tisztítsa a tálcát, mindenféle tisztítószer nélkül, hogy a cica a szagról is érzékelje, hogy mire való az alomtálca. A későbbiekben pedig enyhén szappanos oldatot használjunk a tisztításhoz, mert az erős szagú fertőtlenítők elriaszthatják a cicát használatától.

Bizonyára tapasztalta már, hogy a macskáknak születésüktől fogva éles karmaik vannak, és ösztönösen használják is őket. Ha el akarja kerülni, hogy a bútorzata tönkremenjen, meg kell tanítania cicájának, hogy máshol próbálgassa karmait. Erre ideális a kaparófa. Akkor igazán jó, ha be van vonva valamilyen szövettel vagy olyan anyaggal, amit a kiscicája szeret, és ha olyan hosszú, hogy a cica az egészet végig tudja karmolni.

Kedvencünk egészséges fejlődésének alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás, hiszen egy kiscica élete első szakaszában 15-ször gyorsabban nő, mint egy kisgyerek.
Bár cicánk a családhoz tartozik, ha étkezésről van szó, speciális igényei szerint kell gondoskodnunk róla.
A növekvő kiscica étrendjének az emberéhez képest több fehérjét és zsiradékot kell tartalmaznia, és minden étkezésnek megfelelő arányban kell tartalmaznia vitaminokat és ásványi anyagokat.
Az ilyen optimális étel otthoni elkészítése bonyolult feladat, hiszen ha az arány nem megfelelő (valamelyik összetevőből túl kevés vagy túl sok van), az komoly egészségügyi problémákat okozhat cicájának.
A WhiskasŽ több évtizedes tapasztalatának köszönhetően ismeri a macskák természetét, és garantálja, hogy minden eledele gondosan válogatott összetevőkből áll, így ízletes, változatos és kiegyensúlyozott étrendet is biztosít a kismacskák számára. A WhiskasŽ Junior konzerv-, száraz-, és alutasakos eledelek megfelelő arányban és mennyiségben tartalmaznak minden olyan ásványi anyagot és vitamint, melyek nélkülözhetetlenek a kiscicák egészséges fejlődéséhez.

Életének első három hónapjában a kiscica gyomra nem nagyobb, mint egy borsószem, ezért egyszerre csak keveset tud enni, viszont a falatnyi ételt jóval gyorsabban emészti meg a felnőtt macskáknál, ezért fontos, hogy kis adagokat adjon cicájának.
Lényeges, hogy rendszert vigyen az etetésbe, ezért etesse mindig ugyanazon a helyen, és a napnak ugyanazon szakaszában.
Célszerű napi négy vagy öt étkezéssel kezdeni, majd a cica hat hónapos korától fokozatosan csökkenteni az étkezések számát kettőre-háromra.
Mindig gondoskodjon egy tál friss, tiszta vízről cicája számára, különösen, amikor szárazeledelt ad neki. Ugyanakkor ne kínálja kedvencét tehéntejjel, mert az nem helyettesíti a vizet, és magas tejcukor tartalma gyakran gyomorbántalmakat és hasmenést okoz a kiscicáknál.

A fenti tanácsokat szem előtt tartva, biztos lehet benne, hogy kis kedvence nemcsak boldog és életerős macskává cseperedik, de a legnagyobb eséllyel indul egy hosszú és egészséges élet felé.

A kiscicák neveléséről bővebb információt a www.whiskas.hu weboldalon találhat.