Még csak huszonöt éves, de már most világbajnok! Bogár János legutóbb Mumbaiban a WBPF szövetség testépítő és fitnesz világbajnokságán szerezte meg az aranyérmet kategóriája legjobbjaként. Tudatosan figyel a testére, az edzésre és az étkezésre. A kockás hasú férfi sorra zsebeli be az elismeréseket és szép sikereket ért el már ilyen fiatalon is fitneszmodellként, az F&M fitness and more személyi edzőjeként pedig nem csak férfiaknak, de nőknek is segít az álomalak elérésében. De szerepelt már itthon forgatott hollywoodi szuperprodukcióban is. Az étkezéséről, étrendjéről és a motivációiról faggattuk.

Mikor kezdtél el sportolni?

Gyerekkorom óta fontos szerepet tölt be az életemben a sport. Általános iskolában focival kezdtem, majd gimnáziumban a kosárlabdázással folytattam.  A kosárlabda mellett kezdtem el kiegészítésként konditerembe járni, és utána egyre inkább megtetszett a súlyzós edzés, ahogy láttam testem folyamatos fejlődését. 

Mindig is a fitnesz vonzott? Hogy jött az életedbe a fitnesz? 

Nem, eleinte a csapatsportok jobban érdekeltek, 18 éves korom után kezdtem el jobban érdeklődni a testépítés iránt. A versenyzés egy szerencsés véletlen során jött, amit azóta sem bánok. Az első versenyemen a 2012-es Fitparádén a 3. helyet sikerült megszereznem, ami további motivációt és erőt adott, hogy érdemes folytatnom. 

Hogyan készülsz fel a versenyekre?

Egész évben próbálok egy viszonylag jó, atletikus, egészséges formát tartani. Ezért a versenyre való felkészülések nem tartanak nálam 10-12 hétig, hanem általában a verseny előtti utolsó 6 hét diéta a szigorúbb.

Az utolsó hetekben úgy diétázom, hogy heti 6 nap diéta, és a hetedik napon megengedek magamnak pár csaló étkezést. Ezeket általában nem tervezem meg előre, amit éppen megkívánok azt eszem. A verseny előtti utolsó hét a legnehezebb, ilyenkor már teljesen elhagyom az ételek sózását és rengeteg ásványvizet iszom, hogy a bőr alól is kihajtsam a vizet, ami még szálkásabb fizikumot eredményez.   

Hogy telik egy napod? Mennyit edzel? Hogyan étkezel? Mi az ami a legjobban hiányzik? Mit eszel a verseny után, ha már lehet? 

Bogár János eredményei

2012-Fitparádé Fitmodel World Man 3. hely

2013-WBPF Magyar Bajnokság Szeged, Men Sport Physique 1. hely

2013-Budaörs Grand Prix Men Sport Physique 1. hely

2014-WBPF Magyar Bajnokság Szeged, Sport Physique +180cm 1. hely

2014-WBPF Európa Bajnokság, Koszovó, Sport Physique +178cm 1. hely

2014-Budaörsi SportFest Men Sport Physique +178cm 1. hely

2014-Budaörsi SportFest Men Sport Physique összetett 1. hely

2014 - NBBUI Taranto Cup Model Physique 1. hely

2014 - Kriko Kupa  Men's Sport Physique +180cm 1. hely

2014 - Fitparadé Fitmodel World Man Overall 1. hely

2014 - WBPF WBPF Sportmodel vilagbajnok 

Általában hetente 5-6 alkalommal edzem, minden nap egy izomcsoportot dolgoztatok meg.  A rövid, de nagyon intenzív edzéseket részesítem előnyben, ezért szívesen végzek az adott izomcsoportra biszetteket és triszetteket. Nincs bevált edzésprogramom, próbálom mindig minél változatosabbá tenni az edzéseimet. Persze vannak fontos alapgyakorlatok, amelyek szinte minden alkalommal helyet kapnak az edzéseimben: fekvenyomás, evezések, húzódzkodások, tolódzkodás, guggolás stb. Egész évben rendszeresen edzem, nincs megszakítás. Ha versenyre készülök, akkor főként az étrendemben szigorítok.

Étkezésem alapját a tiszta élelmiszerek képezik: fehér húsok, magas rosttartalmú zöldségek, zabpehely, basmati rizs és esszenciális zsírsavakat tartalmazó olajok, olajos magvak. Odafigyelek arra, hogy a megfelelő fehérje és szénhidrát fogyasztás mellett elegendő vitaminnal és ásványi anyaggal lássam el szervezetem. Nagyon fontos még az elegendő folyadékfogyasztás, ezért én a nap folyamán 4-5 liter szénsavmentes ásványvizet is megiszom.  A legjobban az otthoni ízek, magyaros ételek hiányoznak, pl. brassói, babgulyás, marhapörkölt, túróscsusza. Verseny után 10-12 napig nem figyelek oda, hogy mit és mikor eszem.  Szerintem aki egész évben tudatosan és egészségesen táplálkozik, az pár hét lazítást nyugodtan megengedhet magának. Pár hét után meg már a szokásos menü és csirkemell is hiányozni fog. 

A Magyarországon forgatott Herkules filmben is szerepet kaptál.

A Herkulesben való szereplés egy életre szóló élmény volt, annak ellenére is, hogy napi 15-16 órákat is dolgoztunk. Korhű jelmezekben harcoltunk, meneteltünk  több hónapon keresztül. A filmben a királyi testőrség egy tagja voltam, ahova elvárás volt a jobb fizikum. Külön nem kellett a filmre készülni, viszont a castingon azt is figyelembe vették, hogy ki milyen adottságokkal rendelkezik, és az alapján sorolták be bizonyos kategóriákba. A filmet megelőzte egy négyhetes kiképzés, itt dőlt el, hogy kiből lesz „jó katona”. 

Az ünnepek alatt lazítasz egy kicsit? 

Nagyon hosszú versenyszezont tudhatok magam mögött, ezért most a világbajnokság után kicsit lazítok. Nagyon vár haza a családom az ünnepekre, ilyenkor meglátogatjuk a nagyszülőket is, és ott nem lehet ellent mondani a finom ünnepi ebédeknek és persze a nagymama sütötte bejglinek. 

Bogár kedvence: diétás rizskOCH 

hozzávalók:

  • fél bögre basmati rizs
  • 1 bögre víz
  • csipet só
  • fél bögre mandulatej
  • 1 banán vagy alma
  • fél citrom
  • vaníliarúd
  • fahéj 
  • mazsola

A rizst főzze meg kétszer annyi vízben, majd adja hozzá a banánt/reszelt almát, a mandulatejet, a mazsolát, a fahéjat, a vaníliát és a citrom levét. Jól keverje össze és öntse egy kisebb tortaformába. Végül tegye sütőbe 20-25 percre, 180 fokon. Találásnál rakjon kevés rizsszirupot a tetejére.

Szerinted milyen a tökéletes férfitest? 

Szerintem nincs olyan, hogy tökéletes férfitest. Mindenkinek más az ideálja, amit én tökéletesnek gondolok, az lehet, hogy más szerint túl izmos, vagy nem esztétikus. Nehéz leírni, hogy milyen egy tökéletes test, de ha röviden meg kéne fogalmaznom, akkor arányos, kidolgozott, harmonikus.

Elégedett vagy magaddal? 

Büszke vagyok arra, amit az évek alatt elértem, de teljesen elégedett talán sosem leszek. 

1587
949