Természetesen az „egy órára Budapesttől” sorozatunkban főleg olyan helyeket mutatunk be ahol víz van, hiszen a középpontban az egy napos/egy délutános nyaralások állnak, de mégis túlzás lenne, ha csak a tavakkal és vizes programokkal foglalkoznánk.

Hiszen pancsolás nélkül is eltölthet egy igazi nyári délutánt, például azzal ha arborétumba megy.

Ha pedig Budapesten él, abban a szerencsés helyzetben találhatja magát, hogy egy órányira a várostól rögtön két arborétum is van, ami közül választhat, az egyik Gödöllőn, a másik Alcsútdobozon. Most megnéztük és összehasonlítottuk a kettőt, hogy megkönnyítsük  helyzetét, bár azt előre el kell mondjuk: nem lehet közülük rosszul választani.

Gödöllőn van egy béke szigete

A gödöllői arborétumot már megtalálni sem könnyű (Budapest felől mi nem is láttunk táblát az úton, ami jelzi, Isaszeg irányából pedig egy kis, rejtőzködő fatáblácska mutatja az irányt), de jobb esetben a GPS tudja a pontos helyet, vagy valaki a környéken biztos útba tud igazítani. Ez a kicsit elveszettség érzés pedig végig kitart, mikor az ember az arborétumban jár, de nem a rossz értelemben.

A gödöllői botanikus kertbe bárki ingyen bemehet és a saját felkészültségétől függ, hogy milyen kirándulásban lesz része.

Az arborétum területe elég nagy, 350 hetktár, tehát azzal a céllal elindulni, hogy pár óra alatt be lehet járni és mindent meg lehet nézni, nem érdemes. Választhatja azt, hogy térképpel vág neki és az alapján néz meg mindent, ami érdekesnek tűnik, de akkor se lesz kevesebb élményben része, ha csak úgy beleindul a vakvilágba és követi a szimpatikusnak tűnő ösvényeket.

Bár ez utóbbi esetben sokszor érezheti úgy, hogy eltévedt, elveszni azért mégsem lehet, egy idő után beleütközik egy kerítésbe, ami alapján nagyjából újra irányba kerül. Arra azonban számítson, hogy túl sok információs táblával nem fog találkozni. Mi egyetlen térképet láttunk, azt is a bejáratnál, ezt követően pedig útjelző táblák sincsenek (és sajnos vécéből is csak egyet találtunk szintén a bejárat környékén.)

Ám pont emiatt Gödöllőn az ember teljesen el tudja engedni azt az érzést, hogy valamerre mennie kell és ha rossz útra téved, akkor valamiről lemarad.

Egy idő után igazából csak teljes nyugalomban lehet sétálni és örülni mindennek, amit látunk. És hozzá kell tenni, hogy annak ellenére, hogy a látogatóknak nem kell fizetnük, a park gyönyörűen rendben van tartva, elhanyagoltságnak és szemetelésnek nyoma sincs.

Ahol a nagy platán és József nádor akáca laknak

Ha Ön is azt választja, hogy mindkét arborétumot felkeresi, akkor is jól fog járni, hiszen annyira különbözőek, hogy nem kell attól tartani, hogy a másodikat unni fogja. Az alcsútdobozi botanikus kertet felnőttek 1050 forintért látogathatják és ez a felszereltség alapján érződik is. Szemben Gödöllővel itt minden ki van táblázva, lehetetlen eltévedni és szinte lehetetlen valamit nem látni. Persze ebben az is közrejátszik, hogy jóval kisebb is, mindössze 40 hektár.

A parkot egyébként 1820-ban József nádor telepítette, az arborétum valójában egykori kastélyának a kertje. Ezért sokkal több minden található benne, mint a gödöllőiben, az izgalmas növények mellett (van itt a nádor által ültetett japán akác, több száz éves platán és óriás tuja is) a kastély maradványai is láthatóak, például egy gyönyörű Babaház, az egykori családi állatkert megmaradt ketrecei és egy kápolna is. 

Mivel az alcsútdobozi arborétum egy-két óra alatt könnyen bejárható érdemes a kirándulást kiegészíteni azzal, hogy ellátogatunk Majkra.

Itt található ugyanis a Kamalduli Remeteség, ahol a némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét élheti át, és sétálhat az ódon kolostor épületeiben és udvarán (a helyről egyébként korábban hosszabban is írtunk.) Ráadásul az arborétumból pár perc alatt - egy gyönyörű fasoron keresztül - átautózhat Etyekre, ahol - ha nem Ön a sofőr - egy nagyon kellemes nyár esti borozást és vacsorát is beiktathat.

(A gödöllői kirándulásra Seat Leon X-Perience-szel, Alcsútdobozra Seat Alhambrával mentünk.)