Magyarország tortái 2020-ban a Curiositas és a Szentivánéji Álom. Mindkettőt lefotóztuk, megkóstoltuk, és ebben a cikkben bemutatjuk, mit szóltunk hozzájuk. (Ha többet szeretne megtudni a süteményekről, ezt a cikkünket ajánljuk, amelyből a részletes elemlistától a verseny komoly és nemhivatalos elvárás-rendszeréig sok minden kiderül!)

Mielőtt részletekbe bocsátkoznánk, íme, a lényeg:

  • Belső használatú pontrendszerünkben mind küllemre, mind ízre pontosan ugyanolyan átlagpontszámot kapott a két torta. 
  • Tesztelőinket nagyon megosztották a torták, akinek ízlett valamelyik, annak nagyon ízlett – akinek nem, annak nagyon nem.
  • Ha tippelni kell, valószínűleg a cukormentes meggyes torta lesz felkapottabb a kettő közül, viszont a másik miatt sokan meg fogják szeretni a birs ízét.
  • Bátran kóstolják meg mindkettőt, ha az összetételük alapján hívogatónak találják, nem fognak csalódni: a mandula mandulás, a meggy meggyes, a birs birses.

És most jöjjenek a részletek! Fontos tudni, hogy mi nem úgy kóstoltuk tortákat, mint a zsűri, vagy ahogyan önök fogják, mert a mi süteményeink átutaztak a városon, és átmenetileg nem egy jó hideg hűtőben vártak. Ez sokat változtat az állagon (a hőmérséklet pedig befolyásolhatja az ízérzékelést, de laboratóriumi körülményeket sajnos nem tudtunk teremteni).

Curiositas - Kíváncsiság

Ezt a tortát Füredi Krisztián álmodta meg, aki a tápiószecsői Hisztéria cukrászdában dolgozik. Domináns eleme a birsréteg, ezen felül van benne kicsit narancsos mandulamousse, egy mogyoróolajos roppanós réteg, a tetején csokoládés behúzó, csokoládélapok, aranyozott mandulák. (A végső változat, ahogy a másik tortából is, nagyon sok kör zsűrizés után alakult ki – erről bővebben itt írtunk –, és a szerkesztőségünkbe nem is a hivatalos, kerek forma érkezett.)

Tesztelőink a torta külsejével kapcsolatban főleg a négyszögű alakot, illetve azt tartották jónak, hogy a színharmóniában lévő elemek jól megfigyelhetők az oldalán: „már a kinézetével üzen, hogy nagyjából mire számítsunk, és ez jó, a különböző rétegek jól passzolnak egymáshoz” – írta Ildi, Bence pedig kiemelte, hogy ez nem süteményes, inkább a lakberendezésben megszokott színvilág. Ez utóbbi többek szerint nem figyelemfelkeltő, Bálint szerint összekeverhető rengeteg hasonló süteménnyel (bár alapvetően ízlésesnek tartotta). A tetején látható, aranyozott mandulák és lapocskák voltak a vízválasztó: akinek kevésbé tetszett ez a sütemény, az erre biztosan kitért. Bálint szerint túl hivalkodó, Edina szerint annak ellenére kicsit sok, hogy „én a hologramos és csillámos-színváltós dolgok nagy rajongója vagyok”.

A torta kóstolásakor a birs jelenléte mindenkinek tetszett, és többen kiemelték, milyen jó a ropogós-mogyorós réteg a lágy mousse-ok és piskóták közt (véleményükből idézünk a galériában!). „Még csak pálinkában ízlett a birsalma, ez egy csodafinom torta, nem-birsrajongóknak is. Tök jó az állaga, talán a ropogósból még több is lehetne” – írta Bence. Aki nem volt ennyire elragadtatva, az mindezt a sütemény édességével indokolta, például a behúzó miatt. „Kellemesen ropogós az alsó ostyaréteg és a töltelék is finom, de a tetején lévő csoki túl édes és tömény, túlságosan elviszi az ízt” – véleményezett például Petra. Orsi szerint pedig „a rétegek külön-külön finomak, egyben nekem már picit sok és sokféle az íz”. Kriszta csak annyit jegyzetelt: „imádom ezt a birsréteget”.

 Szentivánéji álom

Ezt a tortát a JÓkenyér cukrásza, Dienes Andrea alkotta meg. Cukor helyett eritrittel édesített a sütemény, fahéjas meggylekvár és meggyes habkrém található benne, illetve főtt angolkrém, zabpehelyből, zabitalból és cukormentes fehér csokiból. Az alapja mandulalisztből, zablisztből, almából és céklából készült. Cukormentes fehércsokoládé fedi, rajta egy liofilizáltmeggy-koszorú.

A torta külsejével kapcsolatban többeknek is az volt a benyomása, hogy bár nagyon egyszerű, de akár esküvői torta is lehetne – az olyan lagziknál, amelyekre gluténmentes tortával szeretnének készülni, ez valószínűleg így is lesz. „Visszafogott, ami ízléses, de kicsit túl visszafogott is, nem akad meg rajta a szem. Felvágva viszont nagyon gusztusos, harmonikus pasztellszínek” – írta Bálint. 

„Nem szeretem az eritritet, mindenből kiérzem az ízét – de ebből nem. Szeretem a savanykásságát is, de nekem az egész egy kicsit már túl lágy, igaz, hogy jóval a felvágás után kóstoltam meg, ez biztosan sokat rontott az állagán”, elmélkedett Kriszta. „Nekem hiányzik a cukor. De nagyon szép és finom is, és ha valami könnyed, nem túl édes desszertre vágynék, akkor simán választanám” – így Edina. Orsi szerint is az a jó, hogy nem olyan édes, Bence pedig azt mondta, „annak ellenére finom nagyon, hogy én ilyen savanyú tortát szerintem még nem ettem”. Ildit egyértelműen meggyőzte a kóstolási élmény: „könnyű, finom, lágy, nagyon jó, hogy nem túl édes, igazi nyári torta”.

Összességében a tesztelők többségének inkább pozitívak voltak a kóstolási élményei, úgyhogy mindkét tortát ajánljuk. További egyéni meglátásokat az alább is nyíló galériában olvashatnak.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Megkóstoltuk az országtortákat: „én ilyen savanyú tortát szerintem még nem ettem”

És mégis, így is bejött tesztelőink többségének a cukormentes meggytorta, és elámultak a birs ízétől is.

22 · Aug 17, 2020 09:30pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments