Nincsenek elkésve azok a karrierre vágyó nők, akik nem figyelnek biológiai órájukra, mert inkább a tanulmányokra és a munkára koncentrálnak mielőtt családot alapítanak. Egy új brit tanulmány alapján az ideális kor az anyaságra a nő harmincnegyedik éve, nem pedig húsz és huszonöt év között van, mint ahogyan az a közhiedelemben él.

Az anyaság ideális életkorát fejtegető tudományos tanulmány a Health and Social Behaviour című szaklapban jelent meg.

Egyre egészségesebbek vagyunk

John Mirowski professzor és csapata 3000 olyan nő klinikai lapját vizsgálta meg, akinek legalább egy gyermeke volt. Ennek alapján megállapították, hogy a nők egészségügyi problémái 22 éves kortól fokozatosan csökkennek és a legegészségesebb állapotba éppen 34 éves korra kerülnek. Innentől ismét romlik állapotuk.

"Egy nő, aki 34 évesen szüli első gyermekét - állítja a tudós - egészségi állapot szempontjából 14 évvel fiatalabb annál a nőnél, aki először 18 évesen szült."

Van, aki szerint inkább nem kéne halogatni

Természetesen nem mindenkit győz meg Mirowski tézise. Cecilia Pyper, az oxfordi egyetem nőgyógyász docense arra hívja fel a figyelmet, hogy a nők 35 éves koruk után kevésbé termékenyek. "Egy nőnek, aki először 34 éves korában szült, valószínűleg nem lesz még egy gyermeke 37-38 éves kora előtt, és ebben a korban nehéz teherbe esni. Véleményem szerint lehet várni 30 éves korig az első gyermekkel, de jobb ennél tovább nem halogatni, hogy ha esetleg problémák adódnak, még lehessen mesterséges megtermékenyítéshez folyamodni" - mondta a La Repubblica című olasz napilapnak.

Ez csak gazdasági egészség

Melanie Every, a modern házasélettel foglalkozó brit királyi kollégium szóvivője azt tételezi fel, hogy a kutatás eredményei inkább "gazdasági jellegű egészségről" tanúskodnak, mint az ideális szülő korról: "Az úgynevezett karriernők, akik elhalasztják a gyerekszülést, általában magasabb fizetéssel, magasabb végzettséggel rendelkeznek, jobbak a lakáskörülményeik, éppen ezért előnyt kovácsolnak abból, hogy egy kicsit idősebbek" - vélekedett.

A jelentés szerzője alapvetően egyetért kritikusaival, de fenntartja, hogy jobb várni addig, amíg a nő élete egyensúlyba jön, amikor számos problémát kizárhat életéből. És ahhoz az állításához is ragaszkodik, hogy fizikailag 34 év az ideális szülő kor a nőknek. "Egy 34 éves nőnek már nem kell megrémülnie, ha teherbe esik. Azok a társadalmi és gazdasági előnyök, amelyek a szülésnek egy érettebb korba való elhalasztásával járnak, kompenzálják az öregedést".

Egy ideális anya

A statisztikák erősítik Mirowski szavait: egy nemzedékkel ezelőtt a brit nők első gyermeküket átlagosan 24 éves korban szülték, ma már 29 évnél tartanak. 2003-ban minden ezer gyermekből 96-nak volt 25 és 29 év közötti az anyja, és 95-nek 30 és 34 év közötti. A Daily Mirror című brit napilap meg is találta az "ideális anyát": Kate Cambridge 34 évesen szült egy szép kisfiút: "Fizikai szempontból minden nagyon jól ment, mert nagyon komolyan vettem a terhességemet. És pszichológiai szempontból még jobb volt. Barátnőim, akik húszévesen vállaltak gyereket, még ma is emlékeznek, mennyire nehéz volt lemondani az esti szórakozásról, a bulikról, a cigarettáról, az italról. Nekem pedig semmi lemondással nem járt mindez" - vallja Kate.