horoszkóp

Bulimiás felnőtt lehet a duci gyerekből

2004.09.22. 16:48
A pszichiáterek szerint azok a gyermekek, akik túlsúlyosak és túl sokat esznek, felnőtt korukban nagyobb eséllyel lesznek bulimiások, mint azon társaik, akik koruknak megfelelően táplálkoznak. Az orvosok szerint a válogatós gyerek a jó gyerek.
A kijelentést a szakemberek egy felmérésre alapozzák, melynek keretében 154 olyan ikerpárt vizsgáltak meg, amelynek az egyik tagja táplálkozási rendellenességgel küszködött, írja a BBC.

Logikus elmélet

Az ikrek szüleit arra kérték meg, hogy gyermekeik táplálkozásával kapcsolatos kérdőíveket töltsenek ki. Ebből jutottak arra a következtetésre, hogy a bulimiával küszködők kiskorukban túlsúlyosabbak voltak és többet ettek, mint egészséges testvérpárjuk. A gyermekeket tehát pontosan az óvja meg a felnőttkori bulimiától, ha kiskorukban válogatósnak bizonyulnak - ez a tény pedig sok szülő számára megnyugvással szolgálhat. A kutatásban részvevő pszichiáterek elismerték, hogy elméletük még kidolgozásra szorul, de amennyiben igaznak bizonyul, segítséget jelenthet a bulimia megelőzésében.

Az elmélet egyébként logikusnak tűnik, hiszen a túlsúlyos gyerekeket gyakran csúfolják, ezért hajlamosabbak lesznek a diétára, ami a zabálási rohamokkal járó betegség egyik rizikófaktora. "A diéta megváltoztatja az ember viszonyát az ételhez, és egyre nagyobb vágyat ébreszthet az benne a finom ételek iránt. Ez könnyen evésrohamhoz vezet, amit aztán utólag korrigálni kell." - mondta Deanne Jade, a Táplálkozási Rendellenességek Angol Nemzeti Központjának a képviselője. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy ha ez a kutatás nem is oldja meg a bulimia problémáját, mindenképpen örömteli, hogy felhívja a figyelmet erre a jelenségre, mely egyre több embert érint a modern társadalmakban, ráadásul legtöbben nem veszik komolyan, nem tartják igazi betegségnek.

Rejtélyes anorexia

Érdekes azonban, hogy a felnőttkori anorexiát a kutatók egyáltalán nem tudták a gyermekkori táplálkozással kapcsolatba hozni. Pedig kutatásukban minden lehetséges okot megpróbáltak vizsgálni, rákérdeztek például, hogy a gyereknek szokása volt-e a fal-, vagy tapétaevés, hogy kényszerítették-e olyan étel fogyasztására, melyet utált, ám ezek egyike sem utalt étkezési rendellenesség kialakulására.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!