horoszkóp

Patkányokon már bevált a férfiantibébi

2006.10.30. 13:48
A férfiaknak fejlesztett fogamzásgátló a spermatermelést gátolja. Még csak patkányokon tesztelték, amik nem lettek többen.
A tudósok olyan férfi fogamzásgátló kifejlesztésén dolgoznak, ami megállítja a spermatermelési folyamatot. A patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy ha blokkolják a spermafejlődést elősegítő sejtek közötti kapcsolatot az állat terméketlenné válik, olvasható a BBC hírportálján.

Nyugalom, visszafordítható

Az amerikai és olasz tudósok azt állítják, már relatív kis adag is hatásos és egyelőre nincs mellékhatása, valamint visszafordítható a folyamat. A biztonság kedvéért természetesen még további kísérleteknek kell alávetni a gyógyszert, hogy megnézhessék elég biztonságos és eredményes-e a szer.

A spermiumokat termelő sejtek mellett találhatók a Sertoli-sejtek, ezek a spermagenezis folyamatában vesznek részt. Ha megtörik a kapcsolat a két sejttípus között, az terméketlenséget okozhat.

Bioszóra

A kísérleteikben a szerzők egy a közelmúltban kifejlesztett molekulát, az Adjudint használták, hogy eltávolítsák a készülő spermákat a Sertoli-sejtektől. Az Adjudin nagy dózisban mérgező lehet, ezért a tudósok kémiai úton összekapcsolták az FSH-val (tüszőserkentő hormon), ami a herékben játszik szerepet a sperma előállításakor.

Az FSH-t a kutatók inaktívvá tették, csupán mint szállító vesz részt a folyamatban és önmagában hatástalan. Viszont mivel célzottan a Sertoli-sejtekhez szállítja az Adjudin-molekulákat, így azok sokkal kisebb dózisban is hatásosak.

Terméketlen patkányok

Mindez azt eredményezi, hogy a készülő sperma még azelőtt leválik, mielőtt rendesen megérne, ezzel ideiglenesen elvesztik termékenységüket a patkányok. Jóval több vizsgálatra van még szükség persze ahhoz, hogy bebizonyosodhasson a gyógyszer ugyanígy hat az emberre is.

Dr. Dolores Mruk a New York-i Center for Biomedical Research-tól kijelentette, könnyen elképzelhető, hogy ez a gyógyszer lesz az igazi férfi fogamzásgátló.