A luxemburgi székhelyű testület kimondta, hogy a közösségi joggal nem összeegyeztethető az a tagállami szabályozás, amelynek értelmében a transzszexuálisok nemük megváltoztatása után nem köthetnek házasságot, s így özvegyi nyugdíjra sem tarthatnak igényt. A bíróság egy nagy-britanniai eset kapcsán jutott a fenti megállapításra.

Az ügyben egy kórházi ápolónő azzal fordult a brit hatóságokhoz: hátrányos megkülönböztetést jelent, hogy párjának - pusztán azért, mert korábban férfivé operáltatta magát - nem jár özvegyi nyugdíj annak ellenére sem, hogy a kérelmező húsz éven át rendszeresen fizette a járulékot. Nagy-Britanniában a transzszexuálisok nem köthetnek házasságot, mert a törvények nem teszik lehetővé sem a születési anyakönyv bejegyzéseinek módosítását, sem az azonos neműek közötti házasságot. Házasság fennállása nélkül pedig senki sem tarthat igényt özvegyi nyugdíjra. A brit bíróság az ügyet az Európai Bíróság elé utalta, előzetes döntés meghozatalát kérve a testülettől.

A bíróság döntése irányadó az Európai Unió valamennyi tagállamának bíróságai számára és várhatóan elősegíti az átoperáltak egyenjogúsításáról a brit kormány által már beterjesztett, de a lordok házában megrekedt törvény elfogadását.