horoszkóp

A chili erőssé is tesz

MTI
MTI
2004.02.20. 11:28
A chili nemcsak erős, hanem erőssé is teszi azt, aki fogyasztja. Ez egyike a kicsiny paprikaféle számos egészséges tulajdonságának - állapította meg a Reformhausinformation című német szaklap.

A chili elősegíti ugyanis az emésztést, fokozza a jó hangulatot és csökkenti a fájdalmakat. Mindez a paprikában található capsaicin nevű hatóanyagnak köszönhető, amely a szájba bejutva égő hatás érzését kelti, amire aztán a szervezet fájdalmat csillapító és jó közérzetet adó endorphin hormont állít elő.

A capsaicin fokozza a nyál és a gyomornedvek képződését, serkenti a bélműködést. Aki netán túl sok chilit fogyasztott volna, az tejjel és joghurttal mérsékelheti hatását. Ezzel szemben víz nem segít, mivel a capsaicin vízben nem, csak zsiradékban oldódik. Meg lehet azonban kenyérrel vagy rizzsel is kísérelni a chili égő érzést keltő hatásának csökkentését.