A hatvan évnél fiatalabb finn nők iskolázottabbak, mint a hasonló korosztályba tartozó finn férfiak - áll a finn statisztikai hivatal legújabb jelentésében. A tanulmány szerint az iskolázottsági különbség növekedése fordítottan arányos a korral: minél fiatalabb korcsoportot vizsgálnak, annál magasabb előnyt mutatnak fel a nők. A férfiak közül csupán az 1943 előtt születtek tanultak többet, mint a nők, ennek a korcsoportnak nagy része már nem aktív a munkaerőpiacon.

Az 55-59 éves nők 58,8 százalékának van az érettséginél magasabb szintű oklevele, a férfiaknál ez az arány 58 százalék. A 25-29 évesek között a nők 88,5, míg a férfiak 83 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

Az egész lakosságot figyelembe véve minden negyedik nő és csupán minden ötödik férfi rendelkezik egyetemi, főiskolai oklevéllel. A 20 és 24 év közöttieknél a különbség a két nem között óriási: a nők 61 százalékának, a férfiak 42 százalékának van felsőfokú végzettsége. Az összlakosságot figyelembe véve a 60 év feletti férfiaknak sikerült némileg csökkenteni a különbséget: e korosztályon belül a férfiak 61,3 százaléka, míg a nőknek csupán 60,8 százaléka rendelkezik diplomával.

Az összes korosztályban végzett összehasonlítás alapján kiderült, hogy a nők általánosabb tudásra tesznek szert, míg a férfiak több doktori címet "halmoznak fel", és céltudatosabban tanulnak.