Eltévelyedésnek minősítve elítélte a Vatikán lapja, a L'Osservatore Romano, hogy a brit Channel 4 televízió egyik éjszakai műsorában tervbe vette egy abortusz képi bemutatását. A döntés nem igazolható azzal a hivatkozással, hogy a sokkoló felvétel a művi vetélés ellen fordítja a nézőket - írta kommentárjában az újság.

"Egy ilyen moralizáló igazolási kísérlet nem téveszthet meg senkit azzal kapcsolatban, hogy itt a legbensőbb magánszférát alacsonyítják le az olcsó tévés szórakoztatás szintjére. Az "abortusz a tévében" műsor alapjában a valóságshow-k téves gondolatmenetét követi, amely szerint minden, ami valamilyen módon a valóság része, közszemlére is tehető. Csak remélni lehet, hogy a Channel 4 tévéadó felelős vezetői mégis elállnak szándékuktól" - hangsúlyozta a kommentár.

Az angliai katolikus egyház ugyanakkor üdvözölte a tervezett bejátszást. Éppen azért, mert a nézőkben "döbbenetet és megütközést fog kelteni, erőteljes abortuszellenes üzenet" lehet - emelte ki a társadalmi kérdésekben illetékes püspöki bizottság elnöke, Peter Smith cardiffi érsek Londonban kiadott közleményében.

A Channel 4 magántelevízió a körülbelül 5 percig tartó művi vetélésről készült felvétel bemutatását április 20-i éjszakai műsorában hirdette meg. A beavatkozást az abortusz ellenzőit és pártolóit egyaránt megszólaltató 30 perces filmbe ágyazta be. A tévéadó tavaly a német Gunther von Hagens professzor Testvilágok című, preparált hullákból álló kiállítását ismertette meg nézőivel.