Az Európai Unióban kitüntetett érték a nők esélyegyenlősége - hangsúlyozta az esélyegyenlőségért felelős miniszter csütörtökön Budapesten. Lévai Katalin minderről a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség által szervezett Nők a vidékfejlesztésben és a közélet formálásában című konferencián beszélt.

Hangsúlyozta, hogy az esélyek kiegyenlítését már az oktatás során el kell kezdeni, "ott kell arra figyelni, hogy azok a sztereotípiák (...), amelyeket velük szemben a hagyományos pedagógia alkalmaz, eltűnjenek". Kiemelte, hogy a gyereknevelés még mindig hátrányt okozhat a nők karrierjében. Mint mondta, soha nem értett egyet azzal, hogy csak a nők számára teszik fel azt a kérdést, hogyan tudják összeegyeztetni karrierjüket a családi élettel. Az esélyegyenlőség terén elért kormányzati eredmények között említette, hogy megkezdte működését az első magyar nőház, és 12 helyen nyílt meg a nők esélyegyenlőségét is szolgáló esélyek háza, amelyből hamarosan minden megyében lesz egy. Kiemelte, hogy megnyílt az első krízisközpont is, az országos hálózatot pedig ez év végéig kiépítik.

Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára egyebek között megemlítette,hogy a polgármesterek, jegyzők, hivatali dolgozók több mint a fele nő, az unós csatlakozás sikere a nők munkáján is múlik. Gurmai Zita szocialista parlamenti képviselő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy minél szegényebb egy település, annál biztosabb, hogy nő a polgármester, "ők az igazi elhivatottak, hiszen ők gyakorlatilag egy fillér nélkül (..) tudják ellátni ezt a feladatot".