Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök Világdíjakat (World Awards) adott át neves nőknek szerdán éjszaka Hamburgban. Tizenhat világszerte ismert nő részesült a díjban, amelyet eddig csak neves férfiak kaptak meg. "Számomra a mai díjátadás egy hiba korrigálását és az igazságosság helyreállását is jelenti" - közölte Gorbacsov az osztrák eredetű, pénzzel nem járó Világdíj kurátor-elnöke, aki szerint a nők hozzájárulása, szívjósága nélkül nem harcoltak volna ki a világban annyi pozitív dolgot.

A tizenhat nő - köztük Whitney Houston, Dionne Warwick, Cher, Nena énekesek, Naomi Campbell manöken, Vivienne Westwood divattervező, Bianca Jagger, aki az Amnesty International nevében végez jószolgálati tevékenységet, Katarina Witt, egykori keletnémet műkorcsolya-sztár, Waris Dirie, az ENSZ különmegbízottja, Iris Berben és Nadja Auermann színésznők - szociális, politikai és társadalmi elkötelezettségéért, jószolgálati tevékenységéért részesült a díjban. A látványos, eseményen a fotósok nagy örömére szinte mindegyik kitüntetett és meghívott megjelent, kivéve Chert, aki az utolsó pillanatban személyes okokra hivatkozva lemondta hamburgi útját.

A Világdíjban részesült férfiak között van II. János Pál, a katolikus egyház feje, Lech Wales volt lengyel államfő, Michael Douglas és Christopher Reeve színészek, valamint Paul McCartney.