A Saar-vidéken is alkalmazást kizáró ok lehet muzulmán tanárnők esetében, ha állami iskolában viselni akarják vállat betakaró fejkendőjüket. Erről a tartomány parlamentje döntött szerdán. A Saar-vidék - Baden-Württemberg és Alsó-Szászország után - a harmadik német tartomány, ahol törvényileg betiltják a fejkendő viselését.

A tiltást a helyi parlament kereszténydemokrata és szociáldemokrata frakciója közösen kezdeményezte, miután a német alkotmánybíróság egy konkrét panasz kapcsán úgy foglalt állást, hogy a tartományok mindaddig nem tilthatják meg a fejkendő viselését, illetve a ruhadarabhoz ragaszkodó tanerő alkalmazását, amíg erre nincs konkrét törvényi szabályozás.

A Deutschlandfunk rádióállomás híre szerint a Saar-vidéken is hasonlóképpen érveltek, mint Baden-Württembergben: a fejkendő nem csak vallási szimbólum, de a nő alacsonyabb társadalmi helyzetét is jelképezi.

A német fejkendővitát kiváltó, afganisztáni születésű baden-württembergi tanárnő, Feresta Ludin a német alkotmánybíróság előtt azzal védekezett, hogy a fejkendő viselése számára vallási és személyi azonosságtudatának a része. Téríteni nem akar, s esetében megszegték azt a szabályt, amely szerint vallási meggyőződés nem lehet alkalmazás akadálya