Egymillió résztvevője volt vasárnap a meleg büszkeség parádéjának Torontóban, Kanada legnagyobb városában. A színpompás menetnek politikai pikantériája is volt, mivel az ellenzék, amely szeretné elhódítani a hatalmat az országot 11 éve kormányzó liberálisoktól, kifogásolja az egyneműek házasságát, amely Kanada három tartományában - Ontarióban, Brit Kolumbiában és Québecben - már megengedett.

Jean Chrétien liberális kormánya vállalta először az ilyen frigyek legalizálását, utóda, Jean Martin pedig megerősítette ezt az elkötelezettséget. Mindazonáltal a kormány, felkészülve arra, hogy az egyneműek házasságát szentesítő törvény élénk tiltakozást válthat ki, nemrég kikérte a kanadai Legfelsőbb Bíróság véleményét bizonyos részletekről, és csak a válasz ismeretében fogja véglegesíteni törvényjavaslatát - amennyiben megnyeri a soron következő választást.

A meleg büszkeség parádéjának egymilliós látogatottsága mindenesetre jelzi, hogy nem csak veszteni - nyerni is lehet szavazatokat a meleg házasságok törvényesítésével.