A fiúk természettől fogva sérülékenyebbek, ezért a szülőknek gyöngédséggel kell kompenzálni ezt a hátrányt, ha magában bízó és sikeres férfit akarnak nevelni gyermekükből.

Sebastian Kraemer pszichiáter szerint, aki a Royal College of Psychiatrists e héten rendezett konferenciáján olvasta fel a témáról írt tanulmányát, a keményen, "fiúsan" kezelt kisgyermekekből önbizalomhiányban szenvedő, agresszív, antiszociális magatartásra hajlamos felnőtt lehet, aki nem tud alkalmazkodni környezetéhez.

A törékeny férfi című értekezésében, amelyet a BBC News ismertetett, Kraemer rámutat, hogy a fiúcsecsemők több szempontból gyengébbek, mint a lányok, és ez a hátrány a későbbi években is megmaradhat. A kisiskolás fiúknál gyakoribbak az olvasási nehézségek, gyengébbek a vizsgaeredmények, a fiúk hajlamosabbak az autizmusra és a depresszióra, sokuknál alakulnak ki destruktív viselkedési módok, nagyobb a kockázata annak, hogy bűncselekményt követnek el, mint a lányok.

Ha a szülők tudják, hogy a fiúgyermekek kicsit lassabban fejlődnek és általában minden szempontból gyengébbek a lányoknál, kivéve a testi erőt, akkor jobban fognak bánni velük, mint eddig - állítja a pszichiáter. "Ha igazi férfit akarunk nevelni belőle, gyengének kell kezelnünk a fiúbabát, így válik majd erős felnőtté" - fogalmazta meg elmélete alapgondolatát Kraemer.