Már a tízhetes magzat esetében megállapítható, hogy a gyermek jobb- vagy balkezes lesz-e a későbbiekben - írta a New Scientist című brit folyóirat a belfasti Queens egyetem kutatóit idézve.

A belfasti tudósok 1000 magzatról készült ultrahangos felvétel, elemzése nyomán jutottak arra a következtetésre, hogy ha a magzat 10-12 hetes korában a jobb hüvelykujját szopogatja szívesebben, a későbbiekben is ezt a kezét használja majd, ha azonban a baj ujját veszi a szájába, akkor valószínűleg balkezessé válik majd később.

"Úgy tűnik, amelyik kezünket életünk tizedik hetében kedveljük, azt fogjuk előnyben részesíteni egész életünkben" - írta a New Scientistben Peter Hepper, a kutatás vezetője, megcáfolva ezzel azt a kutatók körében eddig általánosan elfogadott nézetet, miszerint a kézpreferencia 3-4 éves kor előtt nem válik egyértelművé.

A vizsgálat során nem találtak bizonyítékot arra, hogy ezek a korai magzati mozgások közvetlen összefüggésben lennének az agyféltekék működésével. Legvalószínűbb az, hogy a gerincoszlop helyi reflexmozdulatairól van szól. A magzat valószínűleg azért mozgatja szívesebben testének egyik vagy másik oldalát, mert az valamilyen okból gyorsabban fejlődik, mint a másik - írta a New Scientist.