Mostantól fátylat kell viselniük Iránban a kirakati próbababáknak is. Az iszlám alapokon álló erkölcsrendészet kíméletlenül lecsap mindazokra a női divatüzletekre, amelyek elmulasztják megfelelően beburkolni női alakokat formázó kirakati bábuik idomait - derül ki iráni sajtójelentésekből.

A Shark című teheráni jelentése szerint a kirakati bábukra vonatkozó erkölcsi szabályokat a legfrissebb rendőrségi kézikönyv tartalmazza. Azok az üzletek, ahol akár csak egyetlen, női domborulatokat formázó kirakati bábu is fedetlenül marad, lehúzhatják a rolót, és az erkölcsrendészet teljesen megvonhatja működési engedélyüket - írta a teheráni újság.

Az erkölcsi szigorítások keretében a jövőben a női alsóneműt árusító üzletekben csakis női eladók szolgálhatják ki a vásárlókat Iránban. Állást foglalt a ruhaviselet és öltözködési szabályok kérdésében nemrégiben Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah is, aki az európai mintától eltérő, az iszlám törvényeit és a nemzeti hagyományokat követő ruhaviselet megtervezésére és elterjesztésére szólította fel az irániakat.