Az urbanizáció kísérő jelenségei, a levegő szennyezettsége és a zaj jelentős szerepet játszik az infarktusok kialakulásában - ezt támasztják alá azok a tanulmányok, amelyeket a kardiológusok európai konferenciáján ismertettek Münchenben.

Egy berlini kórház kutatói több mint négyezer szív- és érrendszeri problémáktól szenvedő betegnél vizsgálták, hogy a zajártalom milyen hatással van betegségük alakulására. A tapasztalatok szerint a folyamatos zaj negatívan befolyásolja a vérnyomást, elősegíti a stressz hormonjainak termelődését, s a számítások szerint akár 40 százalékkal is emeli az infarktus kialakulásának esélyét. A gyakran végzetes szívrohamot kiválthatja a légszennyezettség is: egy nagyszabású, az Európai Unió különböző országaiban 22 ezer szívbeteg részvételével végzett felmérés szerint a világvárosi klíma már akkor is ártalmas a szív- és érrendszerre, ha a levegő szennyezettsége el sem éri a különböző egészségügyi határértékeket.

Az orvosi konferencián egyébként többen is megállapították, hogy az emberek egyre később fordulnak szívpanaszaikkal orvoshoz, s ez csökkenti a hatékony gyógyítás esélyét.