Az újszülötteknek velük született képességük van a szépség felismerésére, és a széphez való vonzódásra - állapították meg brit kutatók. Peter Slaiter pszichológus, az exeteri egyetem kutatója egy tudományos tanácskozáson elmondta, hogy vizsgálataik bebizonyították: az újszülött már alig 15 órával világra jötte után képes arra, hogy felismerje anyja arcát. Egyértelmű jelek mutattak arra is, hogy a babák, már születésük után már néhány órával élvezetet találtak fizikailag vonzó személyek képének nézegetésében.

Kísérletek sora bizonyította, hogy látvány tekintetében a csecsemőknek igen határozott preferenciáik vannak: jobban szeretik nézni a mozgó, mint az álló tárgyakat, előnyben részesítik a három dimenziós ingereket, és különbséget tesznek vonzó, illetve kevésbé vonzó arcok között.

Ha választhatnak két fénykép között, a kisbabák a kísérletek során minden egyes esetben a kellemesebb külsejű személy fotóját választják, illetve ha a két képet egyszerre adják a kezükbe, a vonzóbb küllemű embert ábrázoló fotót mindig jóval hosszabb ideig nézegetik - mondta Slater.