Az európaiak több mint 90 százaléka fogyaszt valamilyen formában koffeint, ami teában, kávéban, a kólákban, valamint néhány energiaitalban és a csokoládéban is megtalálható. De vajon hogyan hat a kávé egészségünkre?

Kutatók szerint a koffeinnek számos élettani hatása van. Ilyen a vérnyomás növelése, a vízhajtó hatás, a fáradtság érzetének átmeneti csökkentése. Mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmazó ételt, folyadékot fogyaszthatunk az egészséges étrend részeként is. Jelenleg nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a koffein hosszú távon kedvező hatással lenne szervezetünkre.

Az elmúlt évben egy Európát átfogó kutatócsoport célul tűzte ki, hogy részletes kutatást végez a koffein és egészség kölcsönhatásáról. A projektben a következő témák szerepelnek: a koffein tartós hatása a vérnyomásra és a szellemi teljesítményre, a koffein és a koffeinelvonás hatása magatartásunkra, az étrendi koffein és a betegségek kockázatának kapcsolata.

A szakemberek jelenlegi véleménye szerint a mérsékelt kávéfogyasztás - napi három csészéig - nem növeli a szívbetegségek kockázatát. Nagy viszont a kockázat azok körében, akik naponta több mint hat csésze kávét isznak és dohányoznak is.

A kutatás végleges eredménye 2004 végére várható, akkor vélhetően pontosabban alkothatunk magunk is véleményt a kávé jótékony vagy káros hatásairól.