Világszerte növekszik az orális szex következtében megfertőződött szifiliszes betegek száma - figyelmeztetnek az atlantai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) szakemberei. Valamilyen oknál fogva az emberek biztonságosnak hiszik az orális szexet, így vajmi keveset törődnek a védekezéssel - olvasható a MedNovosztyi című orosz hírportálon.

Az atlantai központ adatai szerint nemcsak a betegek száma nő, de megváltozott az érintett csoport összetétele is. Míg a kilencvenes évekig főleg heteroszexuális párok fertőződtek, az utóbbi időben egyre több homoszexuális férfi betegszik meg, akik a megbetegedettek 60 százalékát teszik ki.

A szájban keletkező szifiliszes fekélyt elég nehéz diagnosztizálni, mivel semmi kényelmetlenséget nem okoz a betegnek, és ha észre is veszik, többnyire herpesznek, vagy szájnyálkahártya-gyulladásnak vélik az elváltozást. Ráadásul szájban lévő szifiliszes fekély növeli az AIDS kockázatát is, amennyiben a beteg egy HIV-fertőzöttel csókolózik - figyelmeztetnek a kutatók.