Egy római építészeti tervezési iskola összecsukható, kartonból lévő házat tervezett hajléktalanok részére, s a prototípust az olasz fővárosban működő két jótékonysági szervezet költségére állítják elő.

Az összerakható és szétszedhető lakhely megtervezéséhez a Quasar Intézet diákjai a japán origami technikát használták, amely lehetővé teszi tárgyak létrehozását olló és ragasztó nélkül - közölte az AFP francia hírügynökséggel Orazio Carpenzano, az iskola igazgatója.

"Nyilvánvaló, hogy ez a hajlék hosszú távon nem jelent megoldást a hajléktalanok problémájára. Csupán enyhíti a kárt, olyasmi ez, mint amikor óvszereket osztanak szét azok között, akiket az AIDS-fertőzés veszélye fenyeget" - ismerte el Carpenzano.

A mintegy 12 eurós egységáron kapható "otthon" hosszú skatulyára hasonlít, amelynek belső terében egyenesen elfekhet egy hajléktalan. Egy három éves gyermek fel is tud benne állni, felnőtt azonban nem.

A súlyát tekintve viszonylag könnyű és összehajtogatva könnyen tárolható túlélődoboz - ahogyan elnevezték - két katolikus jótékonysági szervezet, a Karitas és a Szent Egidio számára készül. Utóbbi szerint a Rómában élő 5-6000 hajléktalan befogadására mindössze kétezer éjjeli szállás áll rendelkezésre.