A zenei hallás az anyanyelv függvénye, és a kínai a legmuzikálisabb nemzett - állítja egy amerikai kutatónő. Diana Deutsch, a Kaliforniai Egyetem professzora feltételezése szerint ugyanis minél dallamosabb egy nyelv, használói annál könnyebben különböztetik meg a zenei hangokat. A dallamos nyelvet beszélő nemzetek szülöttei között több a zenei tehetség - olvasható az Utro című orosz nyelvű internetes hírportálon.

A világ egyik legdallamosabb nyelvének a kínait tartják, amelyben a szavak jelentései a hangsúlytól függnek. Diana Deutsch elmélete igazolására kísérletet végzett, amelybe 115 amerikai és 88 kínai zeneművészeti főiskolai hallgatót vont be. A vizsgálat szerint az amerikaiak mindössze 14 százaléka rendelkezik abszolút hallással, míg a kínai diákok között 60 százalékot ért el az arányuk.

Az amerikai kutatónő szerint a kínai zenészek még akkor is tehetségesnek bizonyultak, ha viszonylag későn kezdték el zenei tanulmányaikat. A titok nyitja abban rejlik, hogy a kínaiak a zenét nem valami újdonságként, hanem második anyanyelvként kezelik.