A terhesség hetedik hónapjában megszületett magzatok közül már minden második életben marad, ám közülük is minden második fejlődési rendellenességgel küzd élete első éveiben - tapasztalják a belga Erasmus Kórház kutatói. Azoknak a csecsemőknek, akik a 28. hét előtt jönnek a világra, s egy kilót sem nyomnak, néhány évtizede gyakorlatilag még semmi esélyük sem volt a túlélésre, ma viszont már más a helyzet.

Az orvosok két periódus, 1992-96 és 1997-2001 adatait hasonlították össze. Ezen időszakokban összesen 114 ilyen, "nagyon koraszülött" gyerek volt a kórházi osztályon: fiúk és lányok vegyesen. Az első tapasztalat: az 1992-96-os időszak 38 százalékos szintjéhez képest a későbbi periódusban 18 százalékra esett vissza a halálozási arányszám. Az orvosok szerint immár vannak olyan újszülöttek, akik a 25. hétben jönnek világra, s mégis életben maradnak - ugyanakkor azok, akik a 24. hétben születnek, továbbra is életképtelenek. Ez azt mutatja, hogy a 25. hét lehet a szervezet fejlődése szempontjából a korszakhatár.

Az ilyen "nagyon koraszülöttek" több mint fele azonban még mindig valamilyen rendellenességgel küzd, bár kétharmaduknál ez viszonylag kisebb probléma, például beszéd-, vagy koncentrációs zavar.