A piros alma héja nagy mennyiségben tartalmazza a quercetin nevű vegyületet, ezért a gyümölcs hámozatlanul fogyasztva védettséget adhat az Alzheimer-kór ellen - állítják amerikai kutatók. Az amerikai, New York-i Cornell University kutatói új gyógyszerek kifejlesztése helyett egy régi "orvosságot", az almát állították kísérleteik központjába, s megállapították: ezzel meg lehet fékezni az Alzheimer-kór fejlődését, legalábbis az állatoknál. Az alma ugyanis nem pusztán kalóriaszegény gyümölcs, amely rostos jellege miatt hasznos a koleszterin-, valamint a vércukorszint csökkentésére, hanem nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, s ez különösen fontos az Alzheimer-kór lassítása szempontjából.

Mint a La Derniere Heure című belga lap írja, az almában lévő antioxidánsok közül a legfontosabb, legnagyobb hatású a quercetin nevű vegyület, amely bizonyíthatóan védi az idegsejteket a káros hatásoktól. A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek: az almát a héjával együtt fogyasszuk, mert csak az tartalmazza a quercetint. S ha lehet, inkább a piros színű fajtákat válasszuk, ezekben ugyanis több van az előbbi vegyületből, mint a zöld, vagy sárga almatípusokban.