A szexualitás ezer arcát kísérelték meg bemutatni Szegeden, a Tanulmányi és Információs Központban; a Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium rendezvényének célja, hogy a bulváros megközelítés helyett a szex tudományos és érdekes összefüggéseire is rávilágítsanak - hangzott el a konferencia megnyitóján kedden, Szegeden.

Feminizmus, vallás, prostitúció és párkapcsolatok: a szervezők a téma legtávolabbi szempontjait gyűjtötték csokorba. Így kerülhetett Piroska és a Farkas mellé a hinduizmus szerinti szerelem és szakralitás.

Lányi András, író a hallgatóság gondolatait egészen az öko-feminista irányzatig vitte, amely nem az egyént, hanem a nemek közötti kapcsolatot állítja középpontba. "Nem emberek vagyunk, hanem kapcsolataink tesznek azzá bennünket!" - hangsúlyozta.

A szerelem és a halál közel áll egymáshoz, hiszen szerelmesként feladjuk önmagunk határait: megsemmisülünk - fogalmazott. Hozzátette, hogy nézete szerint a modern párkapcsolat válságát az erkölcsi rend és a szerelem ellentmondása okozza.

Mint egy előadásból kiderült, Bridget Jones-t és Ally Mcbealt már az ötvenes években lekörözték. Egy korabeli filmben Szabóné, az aszexuális, szocialista elvtársnő már a feminizmus és a szingliség jegyében élte életét.

Csorba Béla, aki a szexualitás mitológiai és rituális kérdéseivel foglalkozik egészen más aspektusból közelítette meg a témát. A "szent nász" emlékeit vélte felfedezni a magyar folklórban, amelyet véleménye szerint számos népmese és szólás őriz.

"A téma érdekes, de bizarr, hiszen ember és ló szexuális rituális kapcsolatával foglalkozik" - mondta a temerini vendégelőadó. Egyetemes eurázsiai örökségről van szó, amely a mai ember számára perverz természete folytán az idők során lesüllyedt a kollektív tudattalanba" - fogalmazott a szakember.