Megkapták az igazságügy-miniszter levelét a családon belüli erőszak törvényi szabályozásának hiánya miatt tüntető civil szervezetek, a tárca javaslataival azonban nem értenek egyet.

A levél szerint a tárca 2005. februárban új törvényjavaslatot készített el, mely szerint a távoltartás elrendelésére abban az esetben kerülhet sor, ha a bántalmazó cselekménye a bűncselekményi szintet eléri. Ezt követően azonban a kormány olyan döntést hozott, hogy szélesebb körben, a büntetőeljáráson kívül is biztosítani kell a távoltartás lehetőségét - áll a dokumentumban. A tárca javaslatai között szerepel az, hogy nyolc órán keresztül fogva tartható lenne az, aki családon belüli erőszak körébe vonható szabálysértést követ el a vele egy háztartásban élő családtagja sérelmére.

A NANE Egyesület, a Habeas Corpus Munkacsoport és az Amnesty International Magyarország nem fogadja el a minisztérium válaszát. Szerintük ugyanis az nem tartalmaz egyetlen olyan elemet sem, amely korábban ne merült volna fel a viták során, egyetlen olyan érvet sem, amelyet a civil szakértők eddig ne cáfoltak volna meg, és egyetlen konkrétumot sem arra vonatkozóan, hogy a kormány mit és mikor kíván tenni a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépés érdekében."