A méregtelenítő kúráknak egyes tudósok szerint nincs semmi értelme, hiszen a szervezet maga is képes elvégezni ezt a feladatot.

A méregtelenítő kúrák lényege, hogy meg kell szabadulni a szervezetben felhalmozódó mérgező salakanyagoktól, amelyek, ha nem teszünk valamit, idővel kellemetlen következményeket okoznak. Napjainkban a méregtelenítés jövedelmező üzletággá fejlődött, hiszen az emberek többsége semmilyen pénzt nem sajnál, ha az egészségéről van szó - olvasható a Beseder című orosz nyelvű hírportálon.

Martin Wiseman, a University of Southampton vendégprofesszora szerint "mi értelme lenne tisztító kúrákkal sanyargatnunk magunkat, ha májunk igen hatékonyan képes lebontani a mérgező anyagokat?" A tudós vélekedése szerint e divatos terápiák az emberi csodavárásra épülnek, arra azonban nincs bizonyíték, hogy a méregtelenítő készítmények valóban csodákra lennének képesek.

A Brit Dietetikus Szövetség a méregtelenítő készítményeket sokkal inkább marketingfogásnak, mint táplálkozási szempontból értékes termékeknek tekinti. A méregtelenítés nemcsak különböző teák, tabletták és egyéb készítmények alkalmazását jelenti, hanem komoly étrendi változásokat is feltételez. Az érintetteknek, ha mindent szabályszerűen akarnak végezni, száműzniük kell a pékárut és a tejet, le kell mondaniuk a húsról, halról, tojásról, s esetükben szó sem lehet cukorról, sóról, konzervekről, kávéról, vagy alkoholról. Ezeket az étkeket a zöldség, gyümölcs, a magvak, gyógyteák és a víz váltja fel.

A dietetikusok között olyanok is akadnak, akik védelmükbe veszik a méregtelenítést, mondván, hogy bármilyen diétát vagy kúrát mértékkel, ésszel kell alkalmazni, s akkor nem árt. Jane Grey brit szakértő szerint például a tisztítókúrák segítenek megszabadulni a káros szokásoktól, az étkezési túlkapásoktól, s olyan új ismeretekkel vértezik fel az embereket, amelyek révén egészségesebbé válhat táplálkozásuk, s javul közérzetük.