A német bőrgyógyászok szakmai szövetsége állapította meg ezt, és mindjárt fel is sorolta a jelenség fő okait: a nikotin szűkíti a véredényeket, és a szén-monoxid akadályozza az oxigénszállítást, valamint a szövetek tápanyagokkal való ellátását.

Ezt nemcsak az arcszín sínyli meg, hanem a hajszálak és a körmök is: mind a haj, mind a köröm lassabban nő. A dohányosok sebei nehezebben gyógyulnak. Ezenkívül csökken a bőr felhámjának nedvesség-felvevő képessége, és az ily módon szárazzá váló bőr sokkal hajlamosabb a ráncosodásra. Erre még "rádolgozik" az, hogy a dohányzás károsítja a mélyebb bőrrétegek rugalmas rostjait, ami szintén a ráncosodás irányában hat.

A német bőrgyógyászok szerint dohányosok esetében háromszor nagyobb bizonyos rosszindulatú bőr- és nyálkahártya-daganatok kialakulásának kockázata. Ha például a dohányos azt tapasztalja, hogy szájában a nyálkahártya fehéres elszíneződést mutat, akkor jó ha tudja: ez rákbetegséget megelőző jelenség, egyben az utolsó pillanat, hogy legalább most felhagyjon káros szenvedélyével. Amint abbahagyta a dohányzást, ez az úgynevezett leukoplakia visszafejlődik.