A legtöbb esetben még mindig tabuként kezelik a rákbetegséget, illetve nehezen beszélnek róla, pedig ez az első lépés a gyógyulás felé - mondta Dobrev Klára, az Egészség Hídja fővédnöke miskolci fórumán. Dobrev Klára a miskolci Litoterápiás és Radiológiai Intézetben és Mammográfiás Központban szerencsi asszonyokkal találkozott, akik szűrővizsgálatra érkeztek. A huszonhat nő - önkormányzati támogatással - busszal "jött" a borsodi megyeszékhely szűrőközpontjába, mert "közösen szívesebben elmennek ilyen típusú vizsgálatokra" - mondták.

A rendezvényen részt vett Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott. A beszélgetésen Dobrev Klára arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek a rákbetegségről nem szívesen beszélnek, "az egészségügyi kampánysorozatoknak köszönhetően azonban ezen a területen is történt elmozdulás. Ez a siker egyik mutatója" - tette hozzá. "Az állam nem tud helyettünk egészséges lenni", ezért fontosak a szűrővizsgálatok. Vidéken, ahol sokkal bonyolultabb eljutni egy-egy szűrőközpontba, többen vesznek részt a szűréseken, mint a nagy városokban, vagy Budapesten - mondta.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter arról szólt, hogy a mellrák ellenes kampány négy évvel ezelőtt indult és már konkrét eredmény, hogy míg 2002-ben a nők halálozási arányában "első helyen állt, jelenleg viszont már a harmadik helyre szorult vissza, miközben a rákbetegek száma nem csökkent". Példaként említette a Liliom méhnyakszűrő programot, amelynek segítségével 17 és félezer nő ment el nőgyógyászati vizsgálatra. A tavaly októberben indított "akcióban" a jelentkezők 51 százaléka eddig soha nem volt ilyen szűrésen - fűzte hozzá.