A mellrák elleni hatékony védekezés állt a középpontjában a Nők és az egészség című konferenciának, amelyen a magyar szakminisztereken kívül részt vett George H. Walker, az Egyesült Államok nagykövete és Robert Schlögel, Ausztria népegészségügyi főigazgató-helyettese is. "Az Összefogás az emlőrák ellen és az Egészség Hídja című programokra vagyok a legbüszkébb" - mondta George H. Walker, aki hozzátette, hogy a programok a magyar és az amerikai állam, a magánszektor és a civil szféra összefogásával jöttek létre, céljuk pedig az, hogy felhívják a figyelmet a mammográfiai vizsgálatok, illetve az önvizsgálatok fontosságára. Külön megemlítette a Primavera kampányt, amelynek keretében két mobil szűrőközpont járta az országot, és 60 ezer olyan nőhöz jutott el, aki valószínűleg nem ment volna el mellrák-szűrésre, valamint azt, hogy amerikai mintára Magyarországon is bélyeget adtak ki a mellrák-kutatás támogatására.

"A nők egészségét a megfelelő időben történt diagnosztizálás, szűrés és gyógyítás mellett a helyes életmód (sok mozgás, megfelelő táplálkozás) is befolyásolja" - mondta Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, aki kiemelte, hogy a testi egészség mellett fontos a lelki egyensúly megteremtése is. A konferencián megjelent Dobrev Klára, az Alapítvány az Egészséges Településekért elnöke is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy kampányok mellett a kisebb közösségeket is be kell kapcsolni a mellrák elleni küzdelembe.

Dr. John Anna az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy az Euópai Unió 25 országának átlagától öt évvel marad el a magyar nők várható életkora, Ürmös Andor, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium főosztályvezetője pedig arról beszélt, hogy az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlőtlen hozzáférés okai között a roma nőknél nagy szerepet játszik a diszkrimináció is.