A korábban gondoltnál kevésbé veszélyes a születési rendellenességek kiszűrésére használt egyik eljárás, a chorionboholy-mintavétel - írja a Los Angeles Times.

Az újabb adatok szerint a beavatkozás kockázata megegyezik a másik mintavételi eljárással, az amniocentézissel. A terhesség 10. és 12. hete között elvégzett chorionboholy-mintavétel (CVS) során a méhlepényből vesznek mintát egy tűvel, melyet a hasfalon át szúrnak be, vagy a hüvelyen át felvezetett katéterrel. Az amniocentézisnél a magzatvízből vesznek mintát a hasfalon át beszúrt tűvel a terhesség 16. és 20. hete között.

A San Francisco-i Kalifornia Egyetem kutatói tízezer CVS és 31 ezer amniocentézis eljárás adatait vizsgálták, melyeket 1983 és 2003 között végeztek egy terhesdiagnosztikai központban. A húsz év során a CVS után történt spontán vetélések aránya 3,12% volt, az amniocentézisnél ez az arány 0,83% volt. Amikor azonban terhességi kor, az anya életkora és a beavatkozás javallata szerint korrigálták a számokat, nem találtak különbséget a két eljárás kockázata között. A vizsgált időszak utolsó öt évében pedig mindössze 1,93% volt a CVS vetélési aránya.

A kutatók azzal magyarázták mindezt, hogy az évek során az orvosok egyre ügyesebben hajtották végre a beavatkozást.