Szeptember 16-17-én rendezik meg a 9. Nemzetközi Sütőtök Fesztivált Nagydoboson, ahol ezúttal is a szántóföldi növény terméséből készített ételek, italok sorát kínálják majd a várhatóan több ezer vendégnek a helyiek - közölte Fonalka István, a település polgármestere nyíregyházi sajtótájékoztatóján pénteken.

Újdonság lesz az idén a híres nagydobosi sütőtökből készített házi pálinka, amelynek finom íze, aromája már is kedvelté vált azok között, akik kivételesen megkóstolhatták a főzését követően - mondta az önkormányzati vezető. Kiemelte: a két napos rendezvényen természetesen ezúttal is versenyt rendeznek az ország legnagyobb töke címért, s az előzetes nevezés alapján biztosra vehető, hogy megdől az eddigi 118 kilogrammos rekord.

A helyiek a legigazibb nagydobosi sütőtök címért versenyeznek, s a kékes színű, nagy cikkelyes, vastag csumájú, címeres tök gazdája lesz egy évig a tökfejedelem településen. Kiváltsága, hogy a helyi kocsmában egész évben ingyen ihat, de az italbolt tulajdonosának tavaly nagy szerencséje volt, hiszen egy nő, Parti Zsuzsanna lett a fejedelem, ő pedig legfeljebb egy-egy üdítőre tért be a szórakozóhelyre az elmúlt 12 hónap során.

A két napos gasztronómia program kulturális és sportversenyekkel is kiegészül Nagydoboson, emellett tökszínház, töklámpás felvonulás, sőt kakasfogó-viadalt rendeznek.

A tökfesztivál mindkét napon 10 órakor kezdődik a szatmári településen, ahová ezúttal is érkeznek vendégek, versenyzők a szomszédos országokból, Szlovákiától, Szerbiáig.