Sötétkamra nevű helyiséget nyit pincéjében szombaton a Tűzraktér (IX.ker., Tűzoltó u. 54-56.) nevű független kulturális központ, ahol különböző hangokat hallanak, és feladatokat kapnak azok, akik vállalják a félelem leküzdésének eme sajátos próbáját.

Scha:ffer Krisztián, a Sötétszoba létrehozója az MTI-nek elmondta: a pincehelyiség nyolc méter hosszú és öt méter széles, és már az odavezető út felér egy bátorságpróbával, mert az épületnek ezen része elég lepusztult (a Tűzraktér korábban egy régi orvosi műszergyár volt).

A vállalkozó kedvű egyénnek tíz percet kell a sötétben töltenie. Ezalatt az idő alatt zenét, hangeffektusokat, mindennapi életből kiragadott hangokat, például csirkék kapirgálását hallja.

Ám nem csak passzív időtöltésből áll a próba, különböző feladatokat is végre kell hajtani a sötétben, például egy hang arra kéri a bentlévőt, hogy menjen egy adott helyre, ahol talál három tálat, amiben kávé, széna és krumpli van - természetesen neki ezt nem árulják el, így tapintással kell rájönnie mit tartalmaznak a tálak.

Scha:ffer Krisztián is kipróbálta a Sötétkamrát, elmondása szerint különös élményt nyújt: a bent lévő a sötétben nem tudja merre tart, egy idő után elveszíti irányérzékét, a hangokat hallva különböző helyekre képzeli magát, a feladatok végrehajtása közben pedig bizonytalanságot érez, mert nem tudja hová nyúlhat és hová nem.

A készítő nem tett a helyiségbe rémisztő dolgokat, mert mint mondta, a helyzet anélkül is félelem keltő, ő sem tudta leküzdeni démonait.

A vállalkozó kedvűek egyébként kapnak egy sisakot, amin lámpa van, így ha elkapja őket a páni félelem, akkor ki tudnak jönni a helyiségből.

A Sötétkamrát szeptember 16. és 30 között lehet ingyenesen kipróbálni csütörtökön, pénteken és szombaton este héttől 11 óráig.