Egy Kínában tanuló német főiskolás harcosnak öltözve elbújt a világhírű agyagkatonák között az első kínai császár, Csin Si Huang-ti hsziani sírjában.

A 26 éves Pablo Wendel mozdulatlanul állt az ezernél több agyagkatona között, nehéz helyzetbe hozva a rendőröket, míg végre meg tudták különböztetni "történelmi bajtársaitól" - jelentette hétfőn a kínai média.

Kezdetben a rendőrök csak egy árnyékot láttak, amely villámgyorsan "bemászott" a hatalmas sírba. Amikor végre felfedezték, Wendel vonakodott önként távozni helyéről. A rendőrök végül kicipelték, mint "egy kivágott fát" távolították el.

A 26 éves főiskolás kihallgatásakor elmondta, hogy gyermek kora óta elbűvölte őt az első kínai császár több mint kétezer éves sírja. "Mindig arról álmodtam, hogy egyszer majd álruhában elvegyülök az agyagkatonák között" - mondta Pablo Wendel az Új-Kína hírügynökségnek.

A rendőrséget nem járt el szigorúan, mivel nem keletkezett kár az értékes kulturális örökségben és egyértelmű volt a német diák rajongása a császári sírkamra iránt. Alaposan lehordták és kioktatták, majd visszaküldték kelet-kínai főiskolájára. A megszólalásig eredeti benyomást keltő katonai egyenruhát elkobozta a rendőrség.