Szegedi egyetemisták előadásában mutatják be a Tisza-parti városban Tábori György, Kocsák Tibor és Miklós Tibor 1956-ban játszódó Utazás című rockoperáját október 16-án. A darab szinte összes szerepét a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi vagy korábbi hallgatója játssza - mondta az MTI-nek Tajti Gabriella produkciós vezető. A rockopera főszereplői Nagy Lóránt, aki egyben a rendezői feladatokat is ellátja, illetve Ragány Zoltán, az egyetem korábbi hallgatója, jelenlegi oktatója - tette hozzá.

A szereplőket a rengeteg jelentkező közül még a tavasszal válogatták ki, s a fellépők között képviselteti magát az universitas szinte összes kara, így játszanak a darabban leendő orvosok, jogászok és tanárok is - közölte Tajti Gabriella. A bemutató a SZTEage Szegedi Egyetemi Színpad és a Szegedi Nemzeti Színházban közös produkciója. A SZTEage két évvel ezelőtt hatalmas sikerrel mutatta be az István, a király című rockoperát. Az Utazást színpadra állító csapat részben ugyanaz, de természetesen vannak új szereplők is, hiszen közben sokan befejezték az egyetemet és elmentek a városból - tudatta a produkciós vezető.

A Tábori György regényéből született történet 1956. november 4-én játszódik. A ferihegyi repülőteret is megszállták a szovjet csapatok, ezért az országban rekedt külföldi állampolgárokat autóbusz szállítja Bécsbe. Az utazás során két világ és világnézet ütközik: a forradalmárok világmegváltó eufóriája és a politika hideg racionalitása. A darabot a premieren kívül még kétszer október 17-én és 18-án láthatják a nézők a Szegedi Nemzeti Színházban.