Sokallja a jelenleg a világon tapasztalható testkultuszt Ivo Pitanguy, a plasztikai sebészet brazil pápája, aki szerint fontosabb a szellem, az értelem művelése. A 79 éves Pitanguy öt évtizedes pályája során 60 ezer plasztikai műétet végzett, fényűző Rio de Janeiro-i klinikáján számos hírességet kezeltek, és a világ minden tájáról érkezett négyszáz sebészt részesítettek továbbképzésben.

A brazil orvos egy madridi kongresszuson szólalt fel. Mint kifejtette, "a túlzott testkultuszról nem a plasztikai sebészet tehet, hanem az a marketing, amely a fiatalságot és a szépséget árulja". Ehelyett szerinte a sebészetnek ez az ága "ahhoz hivatott segítséget nyújtani, hogy az ember jól érezze magát, s nem ahhoz, hogy másoknak tetsszen".

Pitanguy, aki elsősorban a női arclifting specialistája, megjegyezte, hogy mind több férfi vállalkozik plasztikai műtétre, hogy eltüntesse a szeme alatti táskákat, illetve a "deréktáji úszógumit".

Maga Pitanguy sohasem vetette magát alá plasztikai műtétnek. "Nagyon félek az orvosoktól és különösen a műtétektől" - vallotta be. A plasztikai műtétek gyakoriságát illetően Európában Spanyolország vezet: évente 300 ezren operáltatják meg magukat szépészeti okokból az ibériai országban.