Újra divatba szeretnék hozni magyar környezetvédő szervezetek és a mozgalom kereskedelmi támogatói a mosható textilpelenkát, s külföldön már jól ismert kezdeményezés hatására Magyarországon is megrendezik az első hagyományos pelenka bemutatót és vásárt.

A mai kismamákat újra meg kell tanítani arra, hogyan kell bepelenkázni a hagyományos, jó nedvszívó, puha, környezetbarát, sokszor és higiénikusan mosható textildarabbal pici babájukat. A XI. kerületi Kék Panda Bababoltban ezért december 11-én környezetbarát pelenka bemutatót és vásárt tartanak.

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy vonzóvá tegyék a mosható pelenka használatát, érzékeltetve a környezetvédelmi, takarékossági és egészségvédelmi szempontokat.

Számos országban mind több szülő tér vissza a nem eldobható pelenka használatára. Naponta több millió tonna eldobható pelenka kerül a szemétbe, ami óriási pazarlás.

Sokan mégis az eldobható fajta mellett voksolnak, mondván, a mosás is energiafaló tevékenység és az idő szempont sem lényegtelen: nem mindegy, hogy a mosás helyett milyen más, hasznosabb tevékenységet képes addig elvégezni a kismama.

Magyarországon a Babanatura az első olyan weboldal, amely a környezetbarát pelenka népszerűsítésén dolgozik, bemutatja és értékesíti a hagyományos terméket - aja hírül a Hulladék Munkaszövetség honlapja.