Egy 23 éves angol nő hármas ikreket hozott a világra két anyaméhéből.

A három kislányt hét héttel az előre kiszámított szülési idő előtt császármetszéssel operálták ki az anya testéből - jelentette csütörtökön a The Times és több más brit lap is.

A három kislány - Tilly, Gracie és Ruby - már szeptemberben jött a világra a nyugat-angliai Bristol városában, de születésüket csak most hozták nyilvánosságra. Azóta már mindhárom kislány odahaza van a szülőknél és egészséges. Jól van az édesanyjuk, Hannah Kersey is.

"A kettős anyaméh ritka elváltozás, és ezer asszony közül legfeljebb egynél fordul elő" - nyilatkozta Klaus Diedrich, a lübecki egyetem nőklinikájának igazgatója. Mint elmagyarázta, az anyaméh embrionális állapotban normális körülmények között két tömlőből nő össze. Némelykor azonban nem találkoznak, vagy nem nőnek össze teljesen. Ilyenkor a méretektől függően két teljesen önálló anyaméh alakul ki, vagy pedig az egy anyaméh középen elválasztódik.

A kezelőorvos, Simon Grant szerint a gyermekeket véletlenül csaknem egy időben nemzették. A tizenkét hétre rá elvégzett első ultrahangos vizsgálatnál kiderült, hogy mindkét anyaméhben fejlődik magzat: az egyikben egy, a másikban pedig ikerpár. Szülők és orvosok ezért a biztonság kedvéért megállapodtak, hogy császármetszést végeznek. A klinikán eltöltött három hónap után ezen a héten vihették haza a koraszülötteket.

Ruby és Tilly egypetjű ikrek, Gracie pedig az "egyke". A szülők szerint ő a hangadó hármuk közül.

Voltak már esetek, amikor két anyaméhhel rendelkező asszony két gyermeknek adott életet - olvasható a média jelentéseiben. Olyan eset azonban, hogy hármas ikrek születtek volna egy asszony két méhéből, eddig nem volt, vagy legalábbis nem vált ismeretessé.