Az elhízás, a szervezetre nehezedő túlsúly miatt számos kedvezőtlen folyamat indul el a szervezetben, ami előbb-utóbb megbetegedéshez vezethet. Az elhízott nőknél hormonzavar alakulhat ki, a menstruációs ciklusa megváltozhat, általánosságban pedig, mindkét nemnél szív- és érrendszeri kórok, cukor-, epebetegség, emésztési zavarok léphetnek fel.

Az elhízással szembeni harcban a táplálkozási szakembereknek is nagy szerepük van, olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legutóbbi hírlevelében.

A megelőzés és a korai "kezelés" szükségességére hívja fel a figyelmet egy bostoni vizsgálat, melynek során 9 éven át követték nyomon csaknem 34 ezer nő étkezési szokásait.

Az étkezési szokásaikon pozitívan változtató elhízottaknál megfigyelhető volt a testtömeg-index csökkenése. Az étkezési minta elemzése ad eligazítást az orvosnak, dietetikusnak a túlsúlyosság kezelésében.

Sok túlsúlyos fogyókúrázó a csodafogyókúrát választja, és nem a szakértő segítségét veszi igénybe. Az egyoldalú tápanyagbevitelen alapuló úgynevezett hiányállapot-diétákkal ezt többnyire nem sikerül elérni, s állandósul a "fogyókúrás" és "sokat evős" időszakok egymást követő ciklusa. A tartós eredmény hiánya pedig állandó kudarcérzettel, a fogyókúrázó önbecsülésének elvesztésével jár.

Az elhízás elterjedése világjelenség, ezért nem egyéni, hanem társadalmi léptékű feladat elfogadtatni az emberekkel, hogy a komoly diéta nem alapulhat baráti tanácsra, ehhez nélkülözhetetlen a szakember segítsége.

Tudni kell, hogy az elfogyasztott étel (energiafelvétel) és a fizikai aktivitás (energialeadás) egyensúlya állandó testtömeget eredményez. Ez alapján érthető, hogy testtömeg csökkenést akkor érhetünk el, ha kevesebbet eszünk és többet mozgunk.

Az olyan diéták, amelyek rövid idő alatt látványos eredményt ígérnek, egyszerűen félrevezetnek és megterhelik a szervezetet. Az önsanyargatással elért súlyvesztés pedig többszörösen visszajön a diéta elhagyásával.

Különösen az ünnepi étkezésekre készülődve nem árt hangsúlyozni, hogy a jó diéta gyakorlatilag nem tiltja semmilyen étel, élelmiszer fogyasztását, inkább a súlypontot tolja el az egészséges táplálkozás irányába, és a mértékre helyezi a hangsúlyt. Az egészséges fogyás lassú (heti fél-egy kiló), ám eredménye tartós.