Internetes árverésen 2,2 millió kanadai dollárért (1,9 millió amerikai dollár) kelt el a világ legrégibb, még a 19. század közepén faragott jégkorong-ütője. A ritka sportereklyét egy névtelenségbe burkolózó kanadai állampolgár vette meg az Auction Wire cég közlése szerint.

A hokiütő egy bizonyos Gordon Sharpe tulajdona volt, aki nagybátyjától kapta, de már rá is nagyapja hagyta örökül, de úgy döntött, hogy megválik tőle, mert képtelen volt a műtárgy horribilis összegre rúgó biztosítását fizetni. Az ütőt éveken át őrizte az Ontario állambeli Peterborough városban lévő háza pincéjében, ahol a bot túlélt egy árvizet és nem tudtak benne kárt tenni gyermekei sem.

Az ütőt még az 1990-es években hitelesítette a torontói Jégkorong-dicsőségek Csarnoka, és ki is állították náluk. Az új tulajdonos közölte, hogy egyelőre szándékában áll a Csarnokban hagyni új kincsét és számára most az a legfontosabb, hogy a muzeális hokiütő Kanadában maradt. Az Auction Wire a bevételt jótékonysági célokra kívánja fordítani.

A jégkorongsport a 19. század elején jelent meg Kanadában, a sportkrónikák 1875-re teszik az első hivatalosan elismert mérkőzést, amelyet Montrealban játszottak.