A téli megfázások idején igyanak az emberek minél több kamilla-, csipkebogyó- és hársfateát - ajánlja életmód rovatában a Blic című belgrádi bulvárlap.

A teák polifenol tartalma csökkenti a peroxidok szervezetet romboló hatását - mutat rá a lap.

A kamillatea igazi segítség többfajta rosszullétre, így például csökkenti a has puffadását, enyhíti a gyomorpanaszokat. Mivel kiváló gyulladáscsökkentő hatású, torokfájásnál jótékonyan hat a teával való gargalizálás. Ezen túl nagyon jól szabályozza a bélflórát.

A kamillát nem szabad főzni, mert akkor illóolajai elpárolognak. Felnőtteknek két kanál kamillavirágot három deciliter forró vízzel kell leönteni, egy órát állni hagyni, majd utána fogyasztani. Ennél gyengébb teát lehet itatni kisgyermekekkel hasgörcsök oldására.

A csipkebogyó olyan C-vitaminban gazdag termés, amely főzéskor sem veszíti el vitamin tartalmát, ezért kiváló természetes gyógyszer megfázásra. Gyümölcssavai tisztítják a vesét, és elősegítik az esetleges vesekő távozását is a szervezetből. Az elkészült teához citromlevet is lehet adni.

A hársfatea főként a légzéssel kapcsolatos panaszokon segít, így javallott légcsőhurut és tüdőgyulladás esetén. Azoknak is ajánlják a fogyasztását, akiket stressz gyötör, mert a hársfatea nyugtató hatású. A lap megemlíti még az egzotikus illatú hibiszkusz teát, amely gazdag flavonoid tartalmával segíti a legyengült szervezet fölerősödését.