A Spanyolországban forgalomban lévő bankjegyek tekintélyes részén kokainnyomokat mutatott ki egy vizsgálat. Az elemzést a madridi El Mundo című lap megbízásából végezték el, s az euróbankjegyek több mint kilencven százalékán fedeztek fel kokainmaradványokat. A vizsgálatot nagyvárosokban folytatták le.

A spanyol kokainfogyasztóknál az a szokás, hogy a bankjegyeket csövecskékké sodorják össze, s azokon keresztül szippantják fel a kokaint. Különösen kedveltek a tíz- és a húszeurós bankók.

Spanyolország történelméből fakadóan különösen fontos tranzitország a Latin-Amerikából Európába húzódó kokain-útvonalon. A kábítószert azonban a spanyolok maguk is szívesen fogyasztják, a fogyasztás az Európai Unió országai között itt a legmagasabb, s szilveszter közeledtével más napokhoz képest a konzumálás harminc százalékkal is nőhet.

A fogyasztás az elmúlt tíz évben megduplázódott, az El Mundo adatai szerint a 15 és 64 év közötti spanyolok 1,6 százaléka rendszeresen hódol a kokainfogyasztás szenvedélyének.

A madridi lap megbízásából száz-száz bankjegyet gyűjtöttek be Madridban, Barcelonában, Sevillában, Valenciában és Bilbaóban, majd azokat laboratóriumban vizsgálták meg. Az eredmény: minden száz bankjegyből nagyjából csak hat volt "tiszta". Más kábítószer nyomait nem mutatták ki.