Rekordévet zár az északi sarkköri finn Mikulás, már ami a küldemények számát illeti: várhatóan több mint 700 ezer különféle küldeménnyel gazdagodva hagyja maga mögött a 2006. évet.

"Eddig már 600 ezer levelet, üdvözlőlapot kaptunk, karácsony után általában még vagy százezer szokott érkezni. Egyre többen írnak, rekordot állíthatunk fel - közölte Riitta Mattila, a Mikulás postahivatalának vezetője.

A postahivatal 1985-ben nyílt meg, azóta a gyerekek több mint 11 millió levelet, üdvözlőlapot küldtek az északi sarkköri Rovaniemibe.

Svédország, Grönland, Alaszka és Norvégia szintén állítja, hogy náluk lakik az igazi Mikulás, de a finnországi Rovaniemit nem lehet lekörözni. Telente turisták százezrei keresik fel a települést.

A legszorgalmasabb levélírók az angol gyerekek - körülbelül a leveleknek a felét ők írják -, őket követik az olaszok és a lengyelek.

"Nagyon népszerűek vagyunk Argentínában és Brazíliában, de ismernek bennünket Ausztráliában és Új-Zélandon is, s kaptunk már leveleket Tuvaluból is" - mondja Mattila.

Egyes levelekben ajándékokat kérnek, mások egyszerűen csak jókívánságaikat küldik a Mikulásnak, óvodák és iskolák rajzokat küldenek, a legtöbb gyerek az életéről ír.

"Néha ajándékokat is küldenek a Mikulásnak, az idén kapott például egy szakállápoló felszerelést" - árulja el a postahivatal vezetője.

Felnőttek is írnak. Legutóbb egy olasz anya számolt be arról, hogy két súlyosan beteg gyerekének minden nap injekcióra lenne szüksége. "Nem sokat tudunk tenni. Megválaszoljuk a leveleket, s csak reménykedhetünk, hogy válaszunk némi megnyugvást visz életükbe" - közli Mattila.

A Mikulás csak azokra a levelekre és üdvözlőlapokra válaszol, amelyeken rajta van a feladó címe. A postahivatalnak nincs internetes címe, ám a postai cím már sokak által ismert: Mikulás Postahivatal, 96930 Sarkkör, Finnország (Santa Claus Post Office, 96930 Arctic Circle, Finland).