Ajánlott néhány fűtési tippet betartani még a nemrégiben épült társasházak lakóinak is, ahol a korszerű szigetelésnek és fűtési rendszernek köszönhetően kisebb a rezsiköltség.

A lakóparki otthonokban alapvető szabály, hogy minden szoba hőmérsékletét külön-külön kell szabályozni - állítja Végvári Gábor, az Elephant Holding műszaki vezetője. Hiszen, míg a fürdőszobában akár 24 fokra is szükség lehet, a lakás előszobájában ritkán kell 15 foknál magasabb hőmérséklet.

A lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet általában 20-22 fok, ugyanakkor a konyhában legtöbbször elegendő a 18 fok is. Éjszakai pihenésre is a 18 fok körüli hőmérséklet az ideális, míg a dolgozószobában általában 19 fokra van szükség - nyilatkozta a szakember.

Természetesen nincs általánosan érvényes, szigorúan követendő norma, hiszen minden családnak mások az igényei, viszont a "titok" a szobákban mért hőmérséklet egyedi szabályozásában rejlik, hiszen a fűtött szobák átlagos hőfokának csupán 1 fokos csökkentésével akár 6 százalék energia is megtakarítható.

A lakóparki szobák hőmérséklet beállítását a fűtőtest szabályozó gombja segítségével lehet elvégezni. Ha nem melegítenek egyenletesen a radiátorok, például a felső részük hűvösebb, akkor előfordulhat, hogy légteleníteni kell azokat, a radiátor felső részén található légtelenítő csappal, esetleg csavarral.

Bár a szellőztetés fontos dolog, ügyelni kell arra, hogy ne fűtsük az utcát, és a beáramló hideg levegő se hűtse le a belső falakat, bútorokat, melyek ismételt felmelegítése sokba kerülhet. Sokkal célszerűbb naponta többször rövid ideig szellőztetni, lehetőleg kereszthuzattal, és ügyelni kell arra, hogy a lakás hőmérséklete nagyjából azonos legyen egész nap - ajánlotta Végvári Gábor.

A rendszeres szellőztetés a helyiség levegőjének nedvességtartalma miatt is fontos, hiszen a fűtés szárítja a levegőt. A kellő nedvességtartalom 40-70 százalék, ami párologtató használatával, vagy egy nedves ruha fűtőtestre helyezésével is elérhető.